Ta strona wykorzystuje technologię cookies, zapoznaj się z naszą Polityką prywatności.
Oficjalny Polski Portal Komunikatora Miranda
Strona główna   O Mirandzie   FAQ   Download   English   TeamPL   Profil   Zaloguj   Rejestracja  
Wyszukaj interesujące Cię dyskusje Wyszukaj interesujące Cię dyskusje Szybkie szukanie:     
 REGULAMIN    O nas...   * Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   * Użytkownicy   * Grupy   * phpBB forum FAQ

WebAware & Variables
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.miranda-im.pl Strona Główna -> Wtyczki i protokoły
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
sinister_stirrer Płeć: mężczyzna
Pierdoła
Pierdoła

Status stażu



Dołączył: 21 Cze 2004
Posty: 421
Skąd: PoLaNd

PostWysłany: 20 Cze 2006 16:25    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mam to samo od kilku wersji.
_________________
******d(^_^)b******
****** *//*//********
*****i----i;*;i----i*****
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Adv Bot




Dołączył: 01 Sty 1970
Posty:

PostWysłany: 27 Lut 2020 9:59    Temat postu: Reklama Odpowiedz z cytatem


Tylko u nas sieci strukturalne (LAN) i teletechniczne w profesjonalnym wykonaniu.
Wieloletnie doświadczenie i atrakcyjne ceny gwarantują u nas najlepszą ofertę na rynku w branży informatycznej.
Tylko my stosujemy najnowocześniejsze technologie i wysokiej jakości produkty.
Dla inwestycji naszych klientów dostarczamy i wykonujemy: wysokiej klasy okablowanie UTP, FTP, cat5e, cat6, cat7 (skrętka) oraz transmisja światłowodowa, szafy serwerowe RACK 19'' z wyposażeniem (serwery, routery, switche, patch panele, zasilacze UPS), punkty dostępowe, gniazda RJ45.
Kontakt z nami i informacje na naszej stronie www.instalacje.goldstream.pl

wykonawca instalacji elektrycznych   najlepszy instalator elektryczny   instalatorstwo elektryczne
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kroku Płeć: mężczyzna
Weteran
Weteran



Dołączył: 24 Maj 2004
Posty: 574
Skąd: wziąć kase?

PostWysłany: 21 Cze 2006 18:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie tylko unicode... koleś coś zmienił w ifgreater i jeszcze czymś, i akurat te 2 funkcje są potrzebne do tych opisów... trzeba bedzie od nowa wykombinować jak to ma być
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
QBUS
Weteran
Weteran



Dołączył: 30 Sty 2003
Posty: 275
Skąd: Kraków

PostWysłany: 22 Cze 2006 19:49    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kroku napisał:
nie tylko unicode... koleś coś zmienił w ifgreater i jeszcze czymś, i akurat te 2 funkcje są potrzebne do tych opisów... trzeba bedzie od nowa wykombinować jak to ma być


Probowalem poprawic to co wyplodzilem w lutym, ale obecnie mam niemoc zwana leniem (po 8 godzinach w pracy juz sie czlowiekowi nie chce na cokolwiek co ma chociaz odrobine z programowaniem wspolnego patrzec). Moze ktos inny to poprawi...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Adres MSN Jabber
Wiorka Płeć: kobieta
Moderator
Moderator



Dołączył: 13 Sty 2006
Posty: 440
Skąd: Łódź
Wiek: 38 lat(a)

PostWysłany: 04 Lip 2006 23:20    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Variables 29.06.06

Arrow Info
Arrow Download

Changelog napisał:
2006/06/27 - added noop, protoname
2006/06/27 - fix for ANSI code2status
2006/06/24 - fix for %extratext% for ANSI plugin to UNICODE Variables
2006/06/19 - fix for for
2006/06/19 - fix for bday and unicode
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Jabber
lopik Płeć: mężczyzna
Developer
Developer



Dołączył: 10 Kwi 2006
Posty: 400
Skąd: Małopolska

PostWysłany: 06 Lip 2006 8:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czy komuś się udało zrobić opisy w dwóch liniach z jaką kolwiek versia tej wtyczki w mirandzie build #58 ? Confused
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
kroku Płeć: mężczyzna
Weteran
Weteran



Dołączył: 24 Maj 2004
Posty: 574
Skąd: wziąć kase?

PostWysłany: 06 Lip 2006 11:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a ja mam 2 pytania/proźby:
1. czy ma ktoś aktualną liste zmiennych w txt (ale sama lista a nie to co jest w changelogu), bo chciałem sie pobawić tymi opisami, a tu widze tylko masakrycznie małe okienko z opisem funkcji, ani tego powiekszyć ani skopiować Acid z bez listy w txt nie biore sie, sorry (Revelation też nie chcial odczytać tego okienka, a w źródłach też nie widze w strawnej postaci, może ślepy jestem)
2 czy ktoś ma jakies dokładne informacje na czym polegała zamiana działania tych paru zmiennych/fumkcji od wersji jak opisy przestały działać Question jak sie da, to lepiej nie działać w ciemno
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
lopik Płeć: mężczyzna
Developer
Developer



Dołączył: 10 Kwi 2006
Posty: 400
Skąd: Małopolska

PostWysłany: 06 Lip 2006 11:43    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Te zmienne działały mi w build'ach (ktores z tych, nie pamiętam dokladnie) #55 #56

Teraz mam #58 i nie dziala.

Jak Ci się uda to napisz, bede wdzięczny Smile


Edit:


Aha to sorki !!


Ostatnio zmieniony przez lopik dnia 06 Lip 2006 18:39, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
kroku Płeć: mężczyzna
Weteran
Weteran



Dołączył: 24 Maj 2004
Posty: 574
Skąd: wziąć kase?

PostWysłany: 06 Lip 2006 16:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ech... mi chodzi o to co jest jak sie kliknie na help w opcjach wtyczki, bo co było do opisów to mam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kroku Płeć: mężczyzna
Weteran
Weteran



Dołączył: 24 Maj 2004
Posty: 574
Skąd: wziąć kase?

PostWysłany: 06 Lip 2006 22:50    Temat postu: Opis w kilku liniach Odpowiedz z cytatem

Opisy pod kontaktami wersja 2.0 Wink

Uwagi:
- Jak widać wszystko jest inaczej zapisane, myślę, że o wiele czytelniej.
- Pierwszy wpis wklejany do aliasów tworzy zmienną, która określa max długość w pierwszej linii, jak komuś się nie podoba ilość znaków po których jest dzielenie to trzeba go przerobić (proponuje zacząć od dwójki na końcu). Jak nie wystarczy to odsyłam do hepla wbudowanego w variables.
- Większość osób, które będą chciały skorzystać z tych opisów to pewnie będą gadu'owcy, więc tak... na teraz opisy w gg to max 70 znaków (przy odrobinie sprytu 75), więc dzielenie powinno następować gdzieś w okolicach 35-40 znaku. Znaczy to tyle, że podstawiana zmienna l powinna mieć wartość gdzieś w tych granicach ale nie jest to jakimkolwiek wymogiem. Jak ktoś jest na mur beton pewny, że chce tam mieć np 37 to zamiast pierwszej linii w aliasach można wstawić ?puts(l,37)
- Ponieważ miranda działa tak a nie inaczej, po jakiejkolwiek zmianie aliasów potrzebny jest restart mirandy, żeby zmiany zadziałały.
- Bardzo ważne, żeby wpisy czytane z bazy w przy ustalaniu max długości pierwszej linii istniały w bazie (na nowym profilu był problem bo nie było w bazie wielkości czcionki dla 2nd row).
- Nie wolno pomieszać wtyczek do wersji ANSI i Unicode (variables, clist_modern i miranda)
- We wklejanych kodach nie może się pojawić nic dodatkowego, tzn jakieś spacje czy entery itp bo mogą wystąpić dziwne anomalie.

Zmiany:
- Jak jest w opisie pojedynczy pytajnik, wykrzyknik czy inne badziewie to jest wyświetlane na liście.
- Usuwanie wielokrotnych spacji z opisów (po co wyświetlać puste miejsce).
- Po przecinku jest wstawiana spacja, jeśli jej nie ma... lepiej się dzieli opisy (niektórzy gadu'owcy nie wiedzą że po przecinku wstawia się spacje a jej brak czasem utrudnia dzielenie opisu na 2 linie) patrz wady.
- W niektórych aliasach są spacje... ich położenie i ilość nie jest przypadkowa, więc uwaga na automatyczne wycinanie ("Automatically strip white space").

Wady:
- W przypadku linków z przecinkami pojawią się spacje, ale to tylko kwestia wyświetlania, sam link zepsuty nie jest (można się tego pozbyć usuwając funkcję replace z aliasu smsg).

Wymagania:
- Wtyczka variables w wersji 0.2.2.30 lub wyższej (działanie na starszych wersjach nieznane).
- Lista kontaktów Clist Modern (powiedzmy w wersji nie starszej niż z paczki z Mirandą 0.7.3, działanie na starszych wersjach nieznane).
- Jako, że używam Mirandy Unicode, działanie na wersji ANSI nieznane (ale powinno działać).

Używanie:
- Należy wkleić poniższe kody w następujące miejsca w opcjach mirandy:
- aliasy - Opcje/Serwisy/Zmienne/Test area - odznaczyć wszystkie pola "Automatically strip..." i zaznaczyć "Parse the following string at statrup" i wkleić kod.
- 2nd - Opcje/Kontakty/Row items/Second Line - zaznaczyć "Show second line" zaznaczyć "Text:" i wkleić kod.
- 3rd - Opcje/Kontakty/Row items/Third Line - zaznaczyć "Show third line" zaznaczyć "Text:" i wkleić kod.
- Zrestartować Mirandę.

aliasy
Cytat:
?puts(l,?div(?sub(?dbsetting(,CList,Width),?dbsetting(,CLUI,LeftClientMargin),?dbsetting(,CLUI,RightClientMargin)),?sub(?dbsetting(,CLC,Font8Size),2)))
?alias(smsg(con),!word(!replace(!fix_eol2(!dbsetting(con,CList,StatusMsg)),`,`,`, `),1,65535))
?alias(cut(msg),?ifgreater(?len(msg),?get(l),?ifgreater(?strrchr(?left(msg,?get(l)), ),0,?strrchr(?left(msg,?get(l)), ),?get(l)),?get(l)))
?alias(show(con),?strstr(?smsg(con),`!dbsetting(`))
?alias(show2(con),?greater(?len(?smsg(con)),?cut(con)))

2nd
Cytat:
?if(?show(%subject%),?left(?smsg(%subject%),?cut(?smsg(%subject%))),)

3rd
Cytat:
?if(?show2(%subject%),?substr(?smsg(%subject%),?add(?cut(?smsg(%subject%)),1)),)




to samo do ściągnięcia tutaj http://www.miranda-im.pl/download.php?id=118


Ostatnio zmieniony przez kroku dnia 24 Mar 2008 13:50, w całości zmieniany 25 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
lopik Płeć: mężczyzna
Developer
Developer



Dołączył: 10 Kwi 2006
Posty: 400
Skąd: Małopolska

PostWysłany: 07 Lip 2006 0:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

oooo super thanks !! Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Volfield Płeć: mężczyzna
Gaduła
Gaduła

Status stażu



Dołączył: 14 Sty 2006
Posty: 54

PostWysłany: 08 Lip 2006 13:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kroku a nie wiesz moze przypadkiem jak ustawiac dlugosc po jakiej a lamac do trzeciej linii? bo czasami tak dziwnie u mnie łamie ze np. mam wiecej w trzeciej a w drugiej spokojnie by sie cos zmiescilo.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
lopik Płeć: mężczyzna
Developer
Developer



Dołączył: 10 Kwi 2006
Posty: 400
Skąd: Małopolska

PostWysłany: 08 Lip 2006 13:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

szkoda tylko ze tam gdzie nie ma opisów, takie wysokie sie pola kontaktów robią, ale przeżyjemy jakoś Wink

i tak dzięki ze działa Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Volfield Płeć: mężczyzna
Gaduła
Gaduła

Status stażu



Dołączył: 14 Sty 2006
Posty: 54

PostWysłany: 08 Lip 2006 17:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

lopik napisał:
szkoda tylko ze tam gdzie nie ma opisów, takie wysokie sie pola kontaktów robią, ale przeżyjemy jakoś Wink

i tak dzięki ze działa Smile


Musiales cos zle skopiowac. Jak skopiujesz to co jest podane wyzej to dziala bez zarzutu Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kroku Płeć: mężczyzna
Weteran
Weteran



Dołączył: 24 Maj 2004
Posty: 574
Skąd: wziąć kase?

PostWysłany: 08 Lip 2006 21:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Volfield napisał:
kroku a nie wiesz moze przypadkiem jak ustawiac dlugosc po jakiej a lamac do trzeciej linii? bo czasami tak dziwnie u mnie łamie ze np. mam wiecej w trzeciej a w drugiej spokojnie by sie cos zmiescilo.

możesz na sztywno
?alias(maxrowlength(),45)
lub inną liczbe, żeby ci pasowało, albo kombinuj ze zmiennymi z bazy i tym co jest zamiast tego "45"


lopik napisał:
szkoda tylko ze tam gdzie nie ma opisów, takie wysokie sie pola kontaktów robią

Pewnie masz entera na końcu formuły (lub gdziekolwiek) w 2nd i 3rd... nie może go być
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
lopik Płeć: mężczyzna
Developer
Developer



Dołączył: 10 Kwi 2006
Posty: 400
Skąd: Małopolska

PostWysłany: 09 Lip 2006 11:48    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wielkie wam dzięki dobrzy ludzie Smile

Mialem spacje w "zmienne" i 2nd
I teraz dziala jak nalezy. Smile

Very Thanks !!

edit:

ale w niektórych przypadkach zdaza sie nie mi do kliku liter (2-3) nie obcina opisu
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.miranda-im.pl Strona Główna -> Wtyczki i protokoły Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
Strona 3 z 8

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach




Newsy z PortaluCo nowego na forumOpis funkcji



:: Kontakt z obsługą  :: Stats  :: Reklama
 
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group, Portal and phpBB extensions © 2003-2007 DJ Lotos, smartBlue Style © 2002 Smartor