Top Info
najistotniejsze informacje z tematu |
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
tron Gość
|
Wysłany: 26 Lis 2004 0:18 Temat postu: 1). Czy peer2peer - GG jest szyfrowane? 2). Port 443 a 8074 |
|
|
1. Połączenie z serwerem GG z tego co się "naczytałem" ( http://miranda-im.pl/viewtopic.php?t=778 ) nie jest szyfrowane bo serwer nie włączył SSL. Ale czy połączenie peer2peer przez protookół GG da się szyfrować?
2. Jaka więc różnica między połączeniem z serwerem przez port 443 a 8074? Bo jedno i drugie skutkuje. (z wyłączoną opcją "używaj bezpiecznego połączenia SSL" bo inaczej ani jedno ani drugie nie poskutkuje).
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Adv Bot

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
karaguy  Moderator

Dołączył: 19 Sty 2003 Posty: 2096 Skąd: Gliwice Wiek: 40 lat(a)
|
Wysłany: 26 Lis 2004 0:31 Temat postu: |
|
|
Ad1. Samego połączenia nie zaszyfrujesz, możesz skorzystac natomiast z wtyczek które zaszyfrują tekst.
Ad2. Chyba bez różnicy. [: _________________ antykara, Twój przyjazny moderator... no, prawie przyjazny. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
tron Gość
|
Wysłany: 26 Lis 2004 1:58 Temat postu: |
|
|
Ad2. Może taka drobna różnica, że na porcie 443 nikt za bardzo nie węszy. A i z tego co widzę to GG (6.0) łączy się przez port 8074. I (standardowo) nie da się zmienić na 443. O...mała przewaga Mirandy na tle bezpieczeństwa ;] To wyłączyło by jakiś procent skutecznych snifów(przechwyceń).
Pseudo Ad1. Trochę OT Ale samo p2p chyba nie dodaje żadnego większego bezpieczeństwa bo te tzw. pakiety z danymi i tak przechodzą przez bramę (głównie chodzi o sieć lokalną) i są na niej do przechwycenia. A czym można by się ew. przed tym uchronić to zmiana standardowego portu 1550 na inny? P2p uwłacza może bezpieczeństwu komunikatorów bo zdradza IP. To racja co nasmarowałem? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
karaguy  Moderator

Dołączył: 19 Sty 2003 Posty: 2096 Skąd: Gliwice Wiek: 40 lat(a)
|
Wysłany: 26 Lis 2004 2:04 Temat postu: |
|
|
Co do P2P to owszem, pakiety przechodzą przez nie tylko bramkę sieci lokalnej ale przez kupę innych serwerów, ale w momencie używania wtyczek szyfrujących (np. SecureIM przechwycone pakiety poza adresem docelowym nic nikomu nie dadzą.
Ale co do działąnia P2P dla wiadomości w GG to ja już niewiem czy ono jest czy go nie ma. [: Tak mnie ten IM obchodzi jak zeszłoroczny śnieg
(a za śniegiem nie przepadam). _________________ antykara, Twój przyjazny moderator... no, prawie przyjazny. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|