Ta strona wykorzystuje technologię cookies, zapoznaj się z naszą Polityką prywatności.
Oficjalny Polski Portal Komunikatora Miranda
Strona główna   O Mirandzie   FAQ   Download   English   TeamPL   Profil   Zaloguj   Rejestracja  
Wyszukaj interesujące Cię dyskusje Wyszukaj interesujące Cię dyskusje Szybkie szukanie:     
 REGULAMIN    O nas...   * Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   * Użytkownicy   * Grupy   * phpBB forum FAQ

Sprawdzanie aktualnosci wtyczek i protokolow
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.miranda-im.pl Strona Główna -> Ogólne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
moon Płeć: mężczyzna
VIP
VIP

PostWysłany: 20 Kwi 2004 11:38    Temat postu: Sprawdzanie aktualnosci wtyczek i protokolow Odpowiedz z cytatem

Tak sobie myslalem nad metoda na sprawdzanie aktualnosci wtyczek i protokolow.

Wiem, wiem... Mozna sprawdzac aktualnosc Wassup ale ja jakos nie specjalnie jestem do tego przekonany szczegolnie, ze wtyczki potrafia miec inna wersje ustawiona w sobie niz jest na stronie.
Dlatego tez pomyslalem ze gdyby byla aplikacja ktora zasysa pliczek z VersionInfo i wypisuje jakie wtyczki sa nowsze i skad je sciagnac...

Co myslicie?

Przeczytaj http://rtfm.bsdzine.org zanim zadasz pytanie!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Adv Bot

PostWysłany: 01 Paź 2026 2:46    Temat postu: Reklama Odpowiedz z cytatem

W ofercie TechnoVolt profesjonalne systemy alarmowe (SSWiN) i przeciwpożarowe (SSP).
Wieloletnie doświadczenie i atrakcyjne ceny gwarantują u nas najlepszą ofertę na rynku w branży teletechnicznej.
Stosujemy najnowocześniejsze technologie i wysokiej jakości produkty.
Dla inwestycji naszych klientów dostarczamy i wykonujemy systemy przeciwwłamaniowe i dozoru z zastosowaniem: central alarmowych, oddymiania, przeciwpożarowych, czujek ruchu PIR, detektorów dymu, gazu i tlenku węgla, syren, szyfratorów, modułów powiadamiania zdalnego GSM/GPRS. Oferujemy sprzęt znanych krajowych producentów (m. in. Satel, Polon Alfa, Elmes, Jablotron, Detectomat, AFG).
Kontakt z nami i informacje na naszej stronie www.TechnoVolt.pl

*** NOWOŚĆ ***
Kompensacja mocy biernej - obniż swoje rachunki za prąd!
Usługa dostępna na terenie całego kraju

Zredukuj opłaty za prąd :: Płać mniej za prąd

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Qbik Płeć: mężczyzna
Pierdoła
Pierdoła

Status stażu

PostWysłany: 20 Kwi 2004 12:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jestem za, a jakby udalo sie jeszcze uwzglednic w tym sprawdzaniu wtyczki Bankruta i Tazmina to byloby juz najlepiej wiecej do szczescia nie byloby juz mi potrzebne (jesli chodzi o aktualizacje)
bialy
Gaduła
Gaduła

Status stażu

PostWysłany: 20 Kwi 2004 12:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To jest dobry pomysł Smile
Niestety Wassup poznaje to chyba po wpisach w bazie bo uwzględnia wtyczki które kiedyś posiadałem i czasem nie widzi aktualnych Acid
Powrót do góry
leon_master Płeć: mężczyzna
Weteran
Weteran

PostWysłany: 20 Kwi 2004 20:53    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

to nie głupie..... rzeczywiście wassup sie lubi wykrzaczać.....
tylko gdzie to sprawdzać... w monitorowaniu wybranych wtyk wassup sprawdza tak jak version info ale na stronie jest rzeczywiście namieszane. BTW znalazłem wtyke o nazwie WebInfo która pokazuje co się na stronie uaktualniło i można wybrać regexpem jakie informacje sprawdzać..... to możnaby wykorzystać ale chyba na nie wiele sie to zda bo nie powie która wtyka w systemie ma 500 lat......
Powrót do góry
Bags_Bunny Płeć: mężczyzna
VIP
VIP

PostWysłany: 21 Kwi 2004 11:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

napisanie takiego czegos to kwestia paru godzin... problem sprowadza sie do tego ze musialaby gdzies byc lista wtyczek z nazwami zwracanymi przez dll'e wraz z linkami do podstron inaczej bedzie ciezko wyciagnac ze strony mirandy odpowiednie informacje
bialy
Gaduła
Gaduła

Status stażu

PostWysłany: 21 Kwi 2004 13:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Można napisać system w PHP który miałby kilka zapytań, powiedzmy:
1) konkretna wtyczka - pytanie przez nazwę pliku (np. gg.dll), zwracałby wersje oraz link i odpowiedni parser w pluginie przełożyłby to dla siebie
2) wszystkie wtyki, dla ogólnego sprawdzenia, żeby nie wysyłać kilku(nastu/dziesięciu) zapytań naraz, zwracałby listę powiedzmy nazwa.dll||wersja||link, każdy wtyk w nowej lini, plugin by przeszukiwał.
3) tak samo nightly, i wszystko inne.

Ustalić kilka osób do administrowania systemem i odpowiedzialnych za dopisywanie nowych wtyczek do systemu.
Napisać taki skrypt nie jest problem, potrzebowałby on jednak serwera z dość dużym limitem przesyłanych danych, a takim ja np. nie dysponuje Wink

No i druga sprawa, ktoś musiałby napisać wtyk komunikujący się ze skryptem...
Powrót do góry
VIP
VIP

PostWysłany: 21 Kwi 2004 13:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mi sie osobiscie twoj pomysl niezbyt podoba... takie cos powinno byc automatyczne... w najgorszym przypadku mozna napisac cos co przeleci caly download na miranda-im.org zapisze do swojej bazy i tak np codziennie o polnocy i potem juz pobiera z bazy i zwraca, reczne dopisywanie wtyczek byloby zbyt upierdliwe
bialy
Gaduła
Gaduła

Status stażu

PostWysłany: 21 Kwi 2004 15:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak dla mnie to mniej upierdliwe niż napisanie skryptu który przeanalizuje całą bazę, szczególnie, że nie jest ona podana w formie czytelnej jak dla mnie Wink
Powrót do góry
VIP
VIP

PostWysłany: 21 Kwi 2004 16:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tylko zauwaz ze skrypt taki bys napisal raz a recznie by trzeba zmieniac na okraglo
moon Płeć: mężczyzna
VIP
VIP

PostWysłany: 21 Kwi 2004 17:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak czy inaczej musialby byc ktos kto by to napisal...

Jak ja sobie to wyobrazam?

Baza SQL, aktualizowana (np. raz dziennie) ze strony Mirandy plus dodatkowo wtyczki ktorych nie ma na stronie MIM lub sa tylko w starszych wersjach dodane recznie.

Fajny by byl tez plugin ktory oprocz standardowego version info zwracalby sumy kontrolne wtyczek. Wtedy by nie bylo watpliwosci czy wtycza x to jest rzeczywiscie wtycza x a nie y. Ta metoda tez by bylo wiadomo jaka wersja tej wtyczki - wystarczyloby wrzucic sumy kontrolne dla istniejacych wtyczek.

Przeczytaj http://rtfm.bsdzine.org zanim zadasz pytanie!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
bialy
Gaduła
Gaduła

Status stażu

PostWysłany: 21 Kwi 2004 17:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No dobrze, ale jak aktualizować to ze strony mirandy?
Jest jakiś sposób oprócz wczytywania np. 30 stron po kolei? Poza tym linki do tych stron musiałyby też być brane z jakiegoś miejsca, a nie widzę prostego sposobu żeby je wyciągnąć z tej strony Wink
Powrót do góry
VIP
VIP

PostWysłany: 21 Kwi 2004 18:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

robisz petle ktora odczytuje wszytkie http://addons.miranda-im.org/details.php?action=viewfile&id=XXX gdzie XXX to oczywiscie numer i np w przypadku gdy 50 ostatnich numerkow bylo pustych uznajemy ze juz nic dalej nie ma i konczymy
bialy
Gaduła
Gaduła

Status stażu

PostWysłany: 21 Kwi 2004 18:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A wyobrażasz sobie ile to potrwa na słabych łącząch?
Powrót do góry
VIP
VIP

PostWysłany: 21 Kwi 2004 18:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a kto tu mowi o slabych laczach? bierzesz wrzucasz skrypt na jakis rasowy serwer i tyle
bialy
Gaduła
Gaduła

Status stażu

PostWysłany: 21 Kwi 2004 18:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przepraszam, rozmawiałem akurat i zgubiłem sens zdania Wink

Czyli podsumowując: dwa skrypty korzystające z jednej bazy, jeden uruchamiany na cronie co 24 h służący do przeszukiwania całej bazy mirandy i uzupełniania/modyfikowania swojej bazy sql, drugi wywoływany przez wtyke pytającą o aktualizacje.

A może by tak spróbwać wpłynąć na adminów miranda-im.org żeby wylistowali swoją bazę w jakimś normalnym czystym formacie? Wink
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.miranda-im.pl Strona Główna -> Ogólne Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: