Top Info
najistotniejsze informacje z tematu |
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
moon  VIP

|
Wysłany: 20 Kwi 2004 11:38 Temat postu: Sprawdzanie aktualnosci wtyczek i protokolow |
|
|
Tak sobie myslalem nad metoda na sprawdzanie aktualnosci wtyczek i protokolow.
Wiem, wiem... Mozna sprawdzac aktualnosc Wassup ale ja jakos nie specjalnie jestem do tego przekonany szczegolnie, ze wtyczki potrafia miec inna wersje ustawiona w sobie niz jest na stronie.
Dlatego tez pomyslalem ze gdyby byla aplikacja ktora zasysa pliczek z VersionInfo i wypisuje jakie wtyczki sa nowsze i skad je sciagnac...
Co myslicie? _________________ I feel like the Blind Man, in a Dark Room,
looking for the Black Cat - That is Not There
Przeczytaj http://rtfm.bsdzine.org zanim zadasz pytanie! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Adv Bot

|
Wysłany: 01 Paź 2026 2:46 Temat postu: Reklama |
|
|

W ofercie TechnoVolt profesjonalne systemy alarmowe (SSWiN) i przeciwpożarowe (SSP).
Wieloletnie doświadczenie i atrakcyjne ceny gwarantują u nas najlepszą ofertę na rynku w branży teletechnicznej.
Stosujemy najnowocześniejsze technologie i wysokiej jakości produkty.
Dla inwestycji naszych klientów dostarczamy i wykonujemy systemy przeciwwłamaniowe i dozoru z zastosowaniem: central alarmowych, oddymiania, przeciwpożarowych, czujek ruchu PIR, detektorów dymu, gazu i tlenku węgla, syren, szyfratorów, modułów powiadamiania zdalnego GSM/GPRS. Oferujemy sprzęt znanych krajowych producentów (m. in. Satel, Polon Alfa, Elmes, Jablotron, Detectomat, AFG).
Kontakt z nami i informacje na naszej stronie www.TechnoVolt.pl
*** NOWOŚĆ ***
Kompensacja mocy biernej - obniż swoje rachunki za prąd!
Usługa dostępna na terenie całego kraju
Zredukuj opłaty za prąd ::
Płać mniej za prąd
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Qbik  Pierdoła

|
Wysłany: 20 Kwi 2004 12:17 Temat postu: |
|
|
Jestem za, a jakby udalo sie jeszcze uwzglednic w tym sprawdzaniu wtyczki Bankruta i Tazmina to byloby juz najlepiej wiecej do szczescia nie byloby juz mi potrzebne (jesli chodzi o aktualizacje) _________________ Opera, Miranda i jakis tam podpis |
|
| Powrót do góry |
|
 |
bialy Gaduła

|
Wysłany: 20 Kwi 2004 12:39 Temat postu: |
|
|
To jest dobry pomysł
Niestety Wassup poznaje to chyba po wpisach w bazie bo uwzględnia wtyczki które kiedyś posiadałem i czasem nie widzi aktualnych  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
leon_master  Weteran

Dołączył: 28 Sty 2004 Posty: 705 Skąd: Gliwice Wiek: 38 lat(a)
|
Wysłany: 20 Kwi 2004 20:53 Temat postu: |
|
|
to nie głupie..... rzeczywiście wassup sie lubi wykrzaczać.....
tylko gdzie to sprawdzać... w monitorowaniu wybranych wtyk wassup sprawdza tak jak version info ale na stronie jest rzeczywiście namieszane. BTW znalazłem wtyke o nazwie WebInfo która pokazuje co się na stronie uaktualniło i można wybrać regexpem jakie informacje sprawdzać..... to możnaby wykorzystać ale chyba na nie wiele sie to zda bo nie powie która wtyka w systemie ma 500 lat...... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bags_Bunny  VIP

|
Wysłany: 21 Kwi 2004 11:26 Temat postu: |
|
|
napisanie takiego czegos to kwestia paru godzin... problem sprowadza sie do tego ze musialaby gdzies byc lista wtyczek z nazwami zwracanymi przez dll'e wraz z linkami do podstron inaczej bedzie ciezko wyciagnac ze strony mirandy odpowiednie informacje _________________ php ma w zasadzie tylko jedna zalete - dziala | fatal error: ms windows system found |
|
| Powrót do góry |
|
 |
bialy Gaduła

|
Wysłany: 21 Kwi 2004 13:14 Temat postu: |
|
|
Można napisać system w PHP który miałby kilka zapytań, powiedzmy:
1) konkretna wtyczka - pytanie przez nazwę pliku (np. gg.dll), zwracałby wersje oraz link i odpowiedni parser w pluginie przełożyłby to dla siebie
2) wszystkie wtyki, dla ogólnego sprawdzenia, żeby nie wysyłać kilku(nastu/dziesięciu) zapytań naraz, zwracałby listę powiedzmy nazwa.dll||wersja||link, każdy wtyk w nowej lini, plugin by przeszukiwał.
3) tak samo nightly, i wszystko inne.
Ustalić kilka osób do administrowania systemem i odpowiedzialnych za dopisywanie nowych wtyczek do systemu.
Napisać taki skrypt nie jest problem, potrzebowałby on jednak serwera z dość dużym limitem przesyłanych danych, a takim ja np. nie dysponuje
No i druga sprawa, ktoś musiałby napisać wtyk komunikujący się ze skryptem... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bags_Bunny  VIP

|
Wysłany: 21 Kwi 2004 13:23 Temat postu: |
|
|
mi sie osobiscie twoj pomysl niezbyt podoba... takie cos powinno byc automatyczne... w najgorszym przypadku mozna napisac cos co przeleci caly download na miranda-im.org zapisze do swojej bazy i tak np codziennie o polnocy i potem juz pobiera z bazy i zwraca, reczne dopisywanie wtyczek byloby zbyt upierdliwe _________________ php ma w zasadzie tylko jedna zalete - dziala | fatal error: ms windows system found |
|
| Powrót do góry |
|
 |
bialy Gaduła

|
Wysłany: 21 Kwi 2004 15:12 Temat postu: |
|
|
Jak dla mnie to mniej upierdliwe niż napisanie skryptu który przeanalizuje całą bazę, szczególnie, że nie jest ona podana w formie czytelnej jak dla mnie  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bags_Bunny  VIP

|
Wysłany: 21 Kwi 2004 16:52 Temat postu: |
|
|
tylko zauwaz ze skrypt taki bys napisal raz a recznie by trzeba zmieniac na okraglo _________________ php ma w zasadzie tylko jedna zalete - dziala | fatal error: ms windows system found |
|
| Powrót do góry |
|
 |
moon  VIP

|
Wysłany: 21 Kwi 2004 17:32 Temat postu: |
|
|
Tak czy inaczej musialby byc ktos kto by to napisal...
Jak ja sobie to wyobrazam?
Baza SQL, aktualizowana (np. raz dziennie) ze strony Mirandy plus dodatkowo wtyczki ktorych nie ma na stronie MIM lub sa tylko w starszych wersjach dodane recznie.
Fajny by byl tez plugin ktory oprocz standardowego version info zwracalby sumy kontrolne wtyczek. Wtedy by nie bylo watpliwosci czy wtycza x to jest rzeczywiscie wtycza x a nie y. Ta metoda tez by bylo wiadomo jaka wersja tej wtyczki - wystarczyloby wrzucic sumy kontrolne dla istniejacych wtyczek. _________________ I feel like the Blind Man, in a Dark Room,
looking for the Black Cat - That is Not There
Przeczytaj http://rtfm.bsdzine.org zanim zadasz pytanie! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
bialy Gaduła

|
Wysłany: 21 Kwi 2004 17:44 Temat postu: |
|
|
No dobrze, ale jak aktualizować to ze strony mirandy?
Jest jakiś sposób oprócz wczytywania np. 30 stron po kolei? Poza tym linki do tych stron musiałyby też być brane z jakiegoś miejsca, a nie widzę prostego sposobu żeby je wyciągnąć z tej strony  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bags_Bunny  VIP

|
Wysłany: 21 Kwi 2004 18:07 Temat postu: |
|
|
robisz petle ktora odczytuje wszytkie http://addons.miranda-im.org/details.php?action=viewfile&id=XXX gdzie XXX to oczywiscie numer i np w przypadku gdy 50 ostatnich numerkow bylo pustych uznajemy ze juz nic dalej nie ma i konczymy _________________ php ma w zasadzie tylko jedna zalete - dziala | fatal error: ms windows system found |
|
| Powrót do góry |
|
 |
bialy Gaduła

|
Wysłany: 21 Kwi 2004 18:08 Temat postu: |
|
|
| A wyobrażasz sobie ile to potrwa na słabych łącząch? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bags_Bunny  VIP

|
Wysłany: 21 Kwi 2004 18:09 Temat postu: |
|
|
a kto tu mowi o slabych laczach? bierzesz wrzucasz skrypt na jakis rasowy serwer i tyle _________________ php ma w zasadzie tylko jedna zalete - dziala | fatal error: ms windows system found |
|
| Powrót do góry |
|
 |
bialy Gaduła

|
Wysłany: 21 Kwi 2004 18:14 Temat postu: |
|
|
Przepraszam, rozmawiałem akurat i zgubiłem sens zdania
Czyli podsumowując: dwa skrypty korzystające z jednej bazy, jeden uruchamiany na cronie co 24 h służący do przeszukiwania całej bazy mirandy i uzupełniania/modyfikowania swojej bazy sql, drugi wywoływany przez wtyke pytającą o aktualizacje.
A może by tak spróbwać wpłynąć na adminów miranda-im.org żeby wylistowali swoją bazę w jakimś normalnym czystym formacie?  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|