Ta strona wykorzystuje technologię cookies, zapoznaj się z naszą Polityką prywatności.
Oficjalny Polski Portal Komunikatora Miranda
Strona główna   O Mirandzie   FAQ   Download   English   TeamPL   Profil   Zaloguj   Rejestracja  
Wyszukaj interesujące Cię dyskusje Wyszukaj interesujące Cię dyskusje Szybkie szukanie:     
 REGULAMIN    O nas...   * Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   * Użytkownicy   * Grupy   * phpBB forum FAQ

Avatary GG
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.miranda-im.pl Strona Główna -> Miranda NG
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
zukers Płeć: mężczyzna
Gaduła
Gaduła

Status stażu



Dołączył: 24 Sty 2004
Posty: 73
Skąd: Polanica

PostWysłany: 25 Lis 2012 16:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

czy ma ktoś pomysł jak usunąć swój awatar w protokole GG, wczesniej robiło sie to poprzez portal mojageneracja, ale tego portalu już nie ma?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Adv Bot




Dołączył: 01 Sty 1970
Posty:

PostWysłany: 04 Lip 2022 22:30    Temat postu: Reklama Odpowiedz z cytatem


Tylko u nas systemy monitoringu video - telewizji przemysłowej (CCTV) profesjonalnie i w dobrych cenach.
Wieloletnie doświadczenie i atrakcyjne ceny gwarantują u nas najlepszą ofertę na rynku w branży teletechnicznej.
Tylko my stosujemy najnowocześniejsze technologie i wysokiej jakości produkty.
Dla inwestycji naszych klientów dostarczamy i wykonujemy systemy monitoringu video z zastosowaniem: rejestratorów DVR/NVR/IP (hybrydowych) obsługujących wiele standardów (PAL, AHD, TVI, CVI, FullHD, 1080p, 720p, IP) oraz kamer CCTV wysokiej rozdzielczości (kuliste, z oświetlaczem IR, kopułowe, z wysięgnikiem, antywandal, hermetyczne, zoom/PTZ) znanych producentów (BCS, Dahua, Bosh, Gemini, APTI, Hybro, AV-Tech).
Kontakt z nami i informacje na naszej stronie www.TechnoVolt.pl


*** NOWOŚĆ ***
Kompensacja mocy biernej - obniż swoje rachunki za prąd!
Usługa dostępna na terenie całego kraju

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Muzzy Płeć: mężczyzna
Gaduła
Gaduła

Status stażu



Dołączył: 27 Lis 2003
Posty: 34
Skąd: Wrocek
Wiek: 43 lat(a)

PostWysłany: 26 Lis 2012 17:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

MarkoB napisał:
w Mirandzie NG jest to juz naprawione


Proszę nie wprowadzać ludzi w błąd. Przesiadłem się na NG. Nie żałuję, ale ani w wersji stable ani w alfie na mojej clist_nicer ani w oknie rozmowy avatarów w GG nie mam. Co ciekawsze ustawić swojego do protokołu GG też nie mogę, bo się ustawia i zaraz znika. Także ja wciąż czekam na jakąś poprawkę, a póki co przyzwyczajam się do braku AVków na liście.
_________________
Fear my Anger. Fear my Power.
I'm Dark Angel undercover.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
MarkoB
Gaduła
Gaduła

Status stażu



Dołączył: 06 Wrz 2003
Posty: 45

PostWysłany: 27 Lis 2012 1:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Muzzy napisał:
MarkoB napisał:
w Mirandzie NG jest to juz naprawione


Proszę nie wprowadzać ludzi w błąd. Przesiadłem się na NG. Nie żałuję, ale ani w wersji stable ani w alfie na mojej clist_nicer ani w oknie rozmowy avatarów w GG nie mam. Co ciekawsze ustawić swojego do protokołu GG też nie mogę, bo się ustawia i zaraz znika. Także ja wciąż czekam na jakąś poprawkę, a póki co przyzwyczajam się do braku AVków na liście.


Sam siebie nie wprowadzaj w błąd, jakby avatary nie dzialały to bym tego nie pisał. A jeśli przesiadłeś sie na Mirande NG i skorzystałes ze swojego starego profilu to sam sobie jestes winien że ci avatary nie działaja.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
wsx22 Płeć: mężczyzna
Developer
Developer



Dołączył: 01 Wrz 2009
Posty: 21
Skąd: Kraków
Wiek: 39 lat(a)

PostWysłany: 27 Lis 2012 2:25    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

MarkoB napisał:
Muzzy napisał:
MarkoB napisał:
w Mirandzie NG jest to juz naprawione


Proszę nie wprowadzać ludzi w błąd. Przesiadłem się na NG. Nie żałuję, ale ani w wersji stable ani w alfie na mojej clist_nicer ani w oknie rozmowy avatarów w GG nie mam. Co ciekawsze ustawić swojego do protokołu GG też nie mogę, bo się ustawia i zaraz znika. Także ja wciąż czekam na jakąś poprawkę, a póki co przyzwyczajam się do braku AVków na liście.


Sam siebie nie wprowadzaj w błąd, jakby avatary nie dzialały to bym tego nie pisał. A jeśli przesiadłeś sie na Mirande NG i skorzystałes ze swojego starego profilu to sam sobie jestes winien że ci avatary nie działaja.



Rzeczywiście, w NG pozostał jeszcze problem z ustawianiem własnego avataru, zrobię poprawkę a tymczasem powinno zadziałać ustawienie własnego avataru tym samym plikiem po raz drugi.

@Muzzy
Wygląda jakbyś miał wersję wtyczki gg sprzed dodania patcha.
Uaktualnij wtyczkę aktualną wersją ze strony http://miranda-ng.org/distr/
jeżeli nie pomoże to prześlij swoje VI oraz netlog z uruchomieniem mirandy i zalogowaniem się do gg

Pomoc testerów też jest bardzo przydatna !
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Muzzy Płeć: mężczyzna
Gaduła
Gaduła

Status stażu



Dołączył: 27 Lis 2003
Posty: 34
Skąd: Wrocek
Wiek: 43 lat(a)

PostWysłany: 27 Lis 2012 10:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wywaliłem całkiem konto GG, po czym restart mirandy był. Import kontaktów i dalej nic. Confused
No dobra - pojawił się mój avatar w moich danych i już nie znika. AVki kontaktów też się pojawiły. Very Happy dzięki za podpowiedzi. Wink
_________________
Fear my Anger. Fear my Power.
I'm Dark Angel undercover.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
wsx22 Płeć: mężczyzna
Developer
Developer



Dołączył: 01 Wrz 2009
Posty: 21
Skąd: Kraków
Wiek: 39 lat(a)

PostWysłany: 29 Lis 2012 2:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dodałem kilka poprawek przy ustawianiu swojego avatara w NG, powinno działać lepiej.
zukers napisał:
czy ma ktoś pomysł jak usunąć swój awatar w protokole GG, wczesniej robiło sie to poprzez portal mojageneracja, ale tego portalu już nie ma?

Usunąć avatar można logując się na gg.pl
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Muzzy Płeć: mężczyzna
Gaduła
Gaduła

Status stażu



Dołączył: 27 Lis 2003
Posty: 34
Skąd: Wrocek
Wiek: 43 lat(a)

PostWysłany: 16 Gru 2012 16:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie wiem jak w wersjach testowych, ale w stable avatary w GG mi ruszyły dopiero po wywaleniu konta GG z profilu i założeniu GG na nowo. Nigdy nie bawiłem się wtyczką import. Może to byłby sposób na importowanie historii z profilu poprzedniego. Wink
_________________
Fear my Anger. Fear my Power.
I'm Dark Angel undercover.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Chrupek Płeć: mężczyzna
Niemowa

Status stażu



Dołączył: 26 Lis 2012
Posty: 8
Skąd: Dębica

PostWysłany: 16 Gru 2012 16:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

bunnyhoney napisał:
Gdzie te awatary nie dzialaja? a raczej do jakiej sieci? Mam wersje nowszą o oczko ale wszsytko dziala poprawnie.


W Mirce IM dla protokołu GG (było już o tym na forum), ale i tak chyba każdy się już przeniósł na NG.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kan
Gaduła
Gaduła

Status stażu



Dołączył: 06 Lis 2006
Posty: 85

PostWysłany: 27 Gru 2012 13:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

momus napisał:

Mam takie pytanie, czy jest metoda na przywrócenie działania awatarów bez kasowania starego profilu?? mam sporo ważnych historii rozmów, a używałem Dbx_mmap_SA, więc nie wiem czy import/eksport się uda.

Może w bazie trzeba jaki wpis usunąć i zrestartować mirkę i to pomoże?


Trochę się pobawiłem i pooglądałem źródła wtyczek i jest to możliwe, aczkolwiek wymaga nieco cierpliwości, ponieważ aktualizacja awatarów jest dosyć chimeryczna.
Problem jest dwuetapowy, pierwszy to aktualizacja i ściągnięcie awatarów w GG a potem ich wyświetlenie w AVS.
Aby zaktualizować awatary w GG należy ustawić opcję "Enable avatars" we wtyczce a następnie(najlepiej) skasować wszystkie wpisy dotyczące awatarów w kontaktach.
Aby poprawnie się wyświetlały należy dodać do kontaktów moduł "ContactPhoto" z parametrem dword o nazwie "ImageHash" i wartością "0". Wtedy AVS przeliczy ponownie hash oraz ustawi ścieżki do awatarów. W ustawieniach AVS w opcjach Mirandy protokół musi być "optaszkowany".
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Chrupek Płeć: mężczyzna
Niemowa

Status stażu



Dołączył: 26 Lis 2012
Posty: 8
Skąd: Dębica

PostWysłany: 27 Gru 2012 15:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja już jestem zmęczony tymi awatarami. Na wersji deweloperskiej w ogóle mi nie wyświetla awatarów. Nowy profil, nic nie kopiowane z Mirki IM, tylko nr gg ten sam, ale awatarów mi nie wyświetla. Na wersji stabilnej za to awatary działają, tylko nie pobiera nowych, jeśli ktoś zmienił. Ma ktoś jakiś pomysł, by awatary wyświetlało?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
wsx22 Płeć: mężczyzna
Developer
Developer



Dołączył: 01 Wrz 2009
Posty: 21
Skąd: Kraków
Wiek: 39 lat(a)

PostWysłany: 27 Gru 2012 23:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pobieranie avatarów we wtyczce gg to dosyć skomplikowany algorytm.
U mnie, na aktualnej wersji developerskiej Mirandy NG, nie mam żadnych problemów z avatarami.

Jeżeli jednak komuś nie chcą się pojawić avatary to proponuje:
1) rozłączyć się na koncie gg
2) usunąć wszystkie pliki z katalogu <Miranda ng>\Profiles\<profil>\AvatarCache\<nazwaKontaGG>\
3) połączyć się na koncie gg i odczekać chwilę (jeśli nie zadziała za pierwszym razem, to powtórzyć)

Jeżeli i to nie zadziała to wtedy, zrobić backup profilu, i z poziomu Database Editor w kontaktach gg usunąć wpisy z gałęzi ContactPhoto oraz z gałęzi <nazwa konta GG> wpisy AvatarURL, AvatarType, AvatarTS, AvatarHash

Jeżeli parametry AvatarURL są wypełnione, to sprawdzić czy jest dostęp do adresu url podanego w tym parametrze (powinien być w postaci: http://avatars.gadu-gadu.pl/big/<numerGG>
następnie tak jak powyżej, i sprawdzić czy wpisy w bazie odnowiły się.


Jeżeli nadal nie działa, to proszę o zamieszczenie netlog'a zawierającego połączenie się z serwerem gg
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Chrupek Płeć: mężczyzna
Niemowa

Status stażu



Dołączył: 26 Lis 2012
Posty: 8
Skąd: Dębica

PostWysłany: 28 Gru 2012 2:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki wielkie!! Awatary pojawiły się na liście.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kan
Gaduła
Gaduła

Status stażu



Dołączył: 06 Lis 2006
Posty: 85

PostWysłany: 28 Gru 2012 12:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wsx22 napisał:
Pobieranie avatarów we wtyczce gg to dosyć skomplikowany algorytm.
Jeżeli nadal nie działa, to proszę o zamieszczenie netlog'a zawierającego połączenie się z serwerem gg


No właśnie trochę zbyt skomplikowany Smile.
Wydaje mi się, że jest problem w przypadku dwóch kont GG na jednej Mirandzie. Wczoraj się z taką bawiłem i pobiera awatary tylko dla jednego konta. W drugim na początku w ogóle nie nawet nie próbował się zapytywać i dopiero po dezaktywacji konta w Accounts, i ponownej aktywacji próbuję się zapytywać:
... GG] getavatarinfo(): Requesting avatar information for xxxxxx
ale na tym się kończy jego aktywność.

konto drugie napisał:
GG_1] getavatarinfo(): Requesting avatar information for xxx.
GG_1] dbsettingchanged(): fired. szModule=GG_1 szSetting=AvatarRequested
GG_1] dbsettingchanged(): fired. szModule=ContactPhoto szSetting=RFile
GG_1] dbsettingchanged(): fired. szModule=ContactPhoto szSetting=Backup
GG_1] dbsettingchanged(): fired. szModule=ContactPhoto szSetting=File
GG_1] dbsettingchanged(): fired. szModule=ContactPhoto szSetting=Format
GG_1] dbsettingchanged(): fired. szModule=ContactPhoto szSetting=RFile
GG_1] dbsettingchanged(): fired. szModule=ContactPhoto szSetting=Backup
GG_1] Connection request to api.gadu-gadu.pl:80 (Flags 1)....
GG_1] (05CC3B60) Connecting to server api.gadu-gadu.pl:80....
GG_1] (05CC3B60) Connecting to ip 91.197.13.247:80 ....
GG_1] (2068) Connected to api.gadu-gadu.pl:80
GG_1] (05CC3B60:2068) Connection closed internal
GG_1] dbsettingchanged(): fired. szModule=GG_1 szSetting=AvatarURL
GG_1] dbsettingchanged(): fired. szModule=GG_1 szSetting=AvatarTs
GG_1] dbsettingchanged(): fired. szModule=GG_1 szSetting=AvatarRequested


Edycja:
Zmieniłem nazwę konta GG_1 (tego na którym awatary działały) na GG_PRACA w edytorzy bazy (search&replace po dezaktywacji kont) i na koncie GG awatary zaczęły działać...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
momus Płeć: mężczyzna
Gaduła
Gaduła

Status stażu



Dołączył: 01 Lip 2009
Posty: 39

Wiek: 34 lat(a)

PostWysłany: 29 Gru 2012 2:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

@wsx22, czy 2h czekania to dużo?? Włączyłem netlog, ale takie coś jak kan'owi pojawia mi się jak dla jego 1 konta.

Dla pewności wyłączałem, właczałem mirande, wyczyściłem wpisy o których mówisz dla infobota, który zawsze jest dostępny i ma na pewno avatar, nic.

Oczywiście wpierw próbowałem czyścić ten katalog o którym wspomniałeś, sytuacja analogiczna.

No dobra, pisząc to wykonałem jeszcze kilka kroków. Oto ich wyniki:
-opisana operacja na xmpp, działa tak jak oczekiwaliśmy, awatary wróciły
-w netlogu, mogę o ile dobrze ustawię i zacznę logować w odpowiednim momencie, mogę zobaczyć wpisy dla moich kontaktów:
[23:26:32 GG] getavatarinfo(): Requesting avatar information for xxxxxxx
i tak dla każdego kontaktu i na tym kończy się aktywność.
Wpisy usunięte identycznie jak dla xmpp (te które wspominałeś).

Całość dla pewności jak wspomniałem sprawdzałem na infobocie (100). Nie pomaga "resetowanie" awataru w userinfoex. Po wciśnięciu po chwili w netlogu pojawi sie jedynie linia:
[23:36:01 GG] getavatarinfo(): Requesting avatar information for 100.

Dodam, że dla pewności robiłem status na dostępny (z opisem).

Dalsze informacje. przez DB editora z ustawień w kluczu o nazwie GG (nazwa konta) wywaliłem też wspomniane klucze, jak rozumiem jest tu info o moim awatarze. Po zamknięciu, uruchomieniu mirandy i podłączeniu się, klucze: avatarhash, avatarts, avatartype, avatarurl pojawiają się na nowo. Niestety żaden plik we wspomnianym katalogu się nie pojawia i w informacji o moim koncie w awatarach, są wszystkie (xmpp-gtalk, xmpp-fb), brak jednak GG. URL jest jest prawidłowy.

Myślałem że to wina avatarhistory, ale po wyłączeniu nadal brak.

Jakieś sugestie?? Jutro jeszcze spróbuje na czystym profilu, porównam potem wpisy w db editorze. Chyba nie trzeba czyścić wszystkich kontaktów, do testów wystarczy 1 wyczyszczony??

Mogę ci udostępnić netloga, tylko powiedz jak, to dostaniesz czystego nieruszanego, ze wszystkimi numerkami (haseł z tego co widze nie ma).
Próbowałem odświeżyć dane wszystkich kontaktów i nic.

Sprawdziłem czy na pewno jest pełen dostęp do katalogu z mirandą i profilem.

Wersja dev. najaktualniejsza jak się da.

Edited:
Uruchomiłem jeszcze raz mirkę z pełnym logowaniem i pojawiło się jeszcze takie coś:
Cytat:
[00:55:00 GG] getuseravatarthread() started
[00:55:00 GG] Connection request to api.gadu-gadu.pl:80 (Flags 1)....
[00:55:00 GG] (0AB47208) Connecting to server api.gadu-gadu.pl:80....
[00:55:00 GG] (0AB47208) Connecting to ip 91.197.13.247:80 ....
[00:55:00 GG] (1300) Connected to api.gadu-gadu.pl:80
[00:55:00 GG] (0AB47208:1300) Connection closed internal
[00:55:00 GG] (0AB47208:4294967295) Connection closed
[00:55:00 GG] getavatarinfo(): Requesting avatar information for 4294217.
[00:55:01 GG] getavatarinfo(): Contact 4294217 changed avatar.
[00:55:01 GG] Connection request to avatars.gadu-gadu.pl:80 (Flags 1)....
[00:55:01 GG] (0AB47208) Connecting to server avatars.gadu-gadu.pl:80....
[00:55:01 GG] (0AB47208) Connecting to ip 91.214.238.8:80 ....
[00:55:01 GG] (1340) Connected to avatars.gadu-gadu.pl:80
[00:55:01 GG] (0AB47208:1340) Connection closed internal
[00:55:01 GG] (0AB47208:4294967295) Connection closed



potem już tylko pojawiają się wpisy typu i nic więcej:
[00:55:54 GG] getavatarinfo(): Requesting avatar information for 100.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
MarkoB
Gaduła
Gaduła

Status stażu



Dołączył: 06 Wrz 2003
Posty: 45

PostWysłany: 29 Gru 2012 16:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

momus, wyślij pełnego loga na PW
ja swojego podesłalem oby coś pomogło
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.miranda-im.pl Strona Główna -> Miranda NG Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach




Newsy z PortaluCo nowego na forumOpis funkcji



:: Kontakt z obsługą  :: Stats  :: Reklama
 
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group, Portal and phpBB extensions © 2003-2007 DJ Lotos, smartBlue Style © 2002 Smartor