Ta strona wykorzystuje technologię cookies, zapoznaj się z naszą Polityką prywatności.
Oficjalny Polski Portal Komunikatora Miranda
Strona główna   O Mirandzie   FAQ   Download   English   TeamPL   Profil   Zaloguj   Rejestracja  
Wyszukaj interesujące Cię dyskusje Wyszukaj interesujące Cię dyskusje Szybkie szukanie:     
 REGULAMIN    O nas...   * Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   * Użytkownicy   * Grupy   * phpBB forum FAQ

AQQ w Mirandzie :)

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.miranda-im.pl Strona Główna -> Ogólne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
idarek Płeć: mężczyzna
Weteran
Weteran



Dołączył: 25 Paź 2007
Posty: 7
Skąd: Koszalin
Wiek: 40 lat(a)

PostWysłany: 03 Lis 2007 23:49    Temat postu: AQQ w Mirandzie :) Odpowiedz z cytatem

Witam, z przyjemnością mogę poinformować, iż udało mi się poprawnie uruchomić sieć AQQ w Mirandzie.

AQQ w wersji 2.x i nowszej działa w oparciu o sieć JABBER. Działanie sieci pozostawia jeszcze sporo do życzenia ale już jest wszystko w miarę dobrze.

Co jest potrzebne:
1) Oryginalny klient AQQ w wersji 2.x jeżeli posiadamy numer AQQ z wersji 1.x a nie aktywowaliśmy do w 2.x.
2) miranda i jabber.dll

Aktywacja AQQ @ Jabber
Jeżeli posiadamy już numer AQQ (w moim przypadku 3008346 i na jego bazie będę posługiwał się w niniejszym HowTo) pozostaje nam zarejestrowanie go w jako numer sieci JABBER.

AQQ w wersji 1.x o ile się orientuje nie działą w oparciu o jabbera. W związku z tym instalujemy nową wersję AQQ i w momencie uruchomienia, gdy program spyta się nas czy posiadamy konto jabber wpisujemy jako użytkownika jabber nasz numer a jako domenę @aqq.eu.

Czyli:
Użytkownik: 3008346 w domenie @aqq.eu
3008346@aqq.eu

W AQQ wpisujemy jeszcze nasze hasło do numeru i NIE KLIKAMY DALEJ, TYLKO WYBIERAMY OPCJĘ > ZAREJESTRUJ. Wówczas, o ile mi wiadomo, nasz numer zostaje zarejestrowany w sieci JABBER AQQ.

Opcję rejestracji można zrobić w mirancie i jabber.dll ale nie wiem czy bedzie działać

AQQ @ Miranda
Jeżeli posiadamy już jakieś konto jabbera, kopiujemy odpowiednio plik jabber.dll z nazwą jabber-aqq.dll.

W tym momencie możemy uruchomić Mirande.
Przechodzimy do opcji, Sieć > Jabber-aqq i rozpoczynamy konfigurację.

Użytkownik: 3008346 (wasz numer)
Hasło: wasze_haslo
Zasób: AQQ
Priorytet: 1
Port: 5223 > Użyj SSL

Do prawidłowej współpracy z SSL potrzebny jest zainstalowany pakiet OpenSSL w systemie

Katalog Użytkowników: vjud.aqq.eu

I tyle, możemy połączyć się z siecią i wszystko powinno być dobrze i powinno działać.

Nie jestem pewnien czy wszystko jest tak jak powinno, ale jak wpisze mój numer w AQQ 1.x z mirandy to wyświetla mi status opisowy, czyli widzi moje konto. Komunikacja pomiędzy AQQ 2.x w mirandzie działa bez problemów.

Dzięki za pomoc w testach dla optyman

pozdr. i powodzenia
jakby co, jak ktoś by chciał przetestować działanie jego AQQ w Mirandzie, niech pisze do mnie na mój nr AQQ.

ZNANE BŁĘDY:
- możliwy problem z autoryzacją i wysyłaniem wiadomości pomiędzy AQQ 1.x a 2.x
- problem z wyświetleniem statusu dostępności AQQ na stronie WWW
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Adv Bot




Dołączył: 01 Sty 1970
Posty:

PostWysłany: 10 Sie 2022 13:32    Temat postu: Reklama Odpowiedz z cytatem


Tylko u nas sieci strukturalne (LAN) i teletechniczne w profesjonalnym wykonaniu.
Wieloletnie doświadczenie i atrakcyjne ceny gwarantują u nas najlepszą ofertę na rynku w branży informatycznej.
Tylko my stosujemy najnowocześniejsze technologie i wysokiej jakości produkty.
Dla inwestycji naszych klientów dostarczamy i wykonujemy automatykę budynkową i teletechnikę z zastosowaniem: wysokiej klasy okablowania UTP, FTP, cat5e, cat6, cat7 (skrętka) oraz transmisji światłowodowej, szaf serwerowych RACK 19'' i wyposażenia (serwery, routery, switche, patch panele, zasilacze UPS) oraz punktów dostępowych WiFi.
Kontakt z nami i informacje na naszej stronie www.TechnoVolt.pl


*** NOWOŚĆ ***
Kompensacja mocy biernej - obniż swoje rachunki za prąd!
Usługa dostępna na terenie całego kraju

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
REXus Płeć: mężczyzna
Weteran
Weteran



Dołączył: 30 Gru 2004
Posty: 559
Skąd: Żelistrzewo
Wiek: 34 lat(a)

PostWysłany: 04 Lis 2007 10:45    Temat postu: Re: AQQ w Mirandzie :) Odpowiedz z cytatem

No, nareszcie rzeczowy tekst na temat AQQ... a już byłem pewien, że ktoś znowu chce w Mirandzie stary protokół AQQ :]

Gratuluję tekstu (IMHO powinien być gdzieś przyklejony), teraz czas na drobne uwagi:

idarek napisał:
wpisujemy jako użytkownika jabber nasz numer a jako domenę @aqq.eu.

Czyli:
Użytkownik: 3008346 w domenie @aqq.eu
3008346@aqq.eu

W AQQ wpisujemy jeszcze nasze hasło do numeru i NIE KLIKAMY DALEJ, TYLKO WYBIERAMY OPCJĘ > ZAREJESTRUJ. Wówczas, o ile mi wiadomo, nasz numer zostaje zarejestrowany w sieci JABBER AQQ.

A nie byłoby łatwiej i przyjemniej zarejestrować jakąś bardziej ludzką nazwę - np. idarek@aqq.eu? W końcu po to wymyślono JIDy, żeby były łatwe do zapamiętania...

Identyfikator zmienia się tak czy tak (dochodzi adres serwera), więc proponuję od razu używać nazw "human-friendly". Przy okazji utrudnimy robotę spambotom.

idarek napisał:
Opcję rejestracji można zrobić w mirancie i jabber.dll ale nie wiem czy bedzie działać

Wiem, że ludzie rejestrowali się na Psi, więc nie widzę powodów, dla których nie miałoby to zadziałać w Mirandzie.

idarek napisał:
Jeżeli posiadamy już jakieś konto jabbera

To nie ma sensu zakładać drugiego - aqq.eu będzie otwarte na inne serwery. Nasze konto w Spiku, GTalku, Papli czy na jakimkolwiek innym serwerze od momentu wejścia AQQ 2 będzie służyło do porozumiewania się z ludźmi używającymi tego programu.

No chyba, że ktoś jest niezadowolony ze swojego serwera, albo nie podoba mu się dotychczasowy JID.

idarek napisał:
Nie jestem pewnien czy wszystko jest tak jak powinno, ale jak wpisze mój numer w AQQ 1.x z mirandy to wyświetla mi status opisowy, czyli widzi moje konto. Komunikacja pomiędzy AQQ 2.x w mirandzie działa bez problemów.

I tak, i nie. Komunikacja między 1.x przynajmniej teoretycznie jest niemożliwa. A AQQ 2 to nic innego jak klient Jabbera.

idarek napisał:
ZNANE BŁĘDY:
- możliwy problem z autoryzacją i wysyłaniem wiadomości pomiędzy AQQ 1.x a 2.x

Z tego co mi wiadomo, to to po prostu nie działa. Dla zachowania kompatybilności ze starym AQQ powstanie wtyczka albo transport na serwerze aqq.eu.

idarek napisał:
- problem z wyświetleniem statusu dostępności AQQ na stronie WWW

Sprawdzasz za pomocą strony AQQ, która jest dostosowana do starego protokołu. Potraktuj AQQ jak Jabbera, dodaj do listy Edgara i sprawdzaj stan za jego pomocą.

Tyle z mojej strony.
_________________
Amatorzy zbudowali arkę, profesjonaliści - Titanica...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
idarek Płeć: mężczyzna
Weteran
Weteran



Dołączył: 25 Paź 2007
Posty: 7
Skąd: Koszalin
Wiek: 40 lat(a)

PostWysłany: 04 Lis 2007 11:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki za uzupełnienie.

1) założyłem sobie inny ID: idarek@aqq.eu i on będzie zamiast 3008346
2) Masz rację jeżeli chodzi o AQQ 1.x, własnie zauważyłem iż AQQ 2.x posiada plugin wpierający kontakt z wersją 1.x
3) Jeżeli chodzi o rejestrację w Mirandzie, to nie stety nie idzie pomyślnie, wyświetla Błąd 409: Konflikt

pozdr.
_________________
---
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
andy Płeć: mężczyzna
Weteran
Weteran



Dołączył: 01 Mar 2007
Posty: 940
Skąd: Z nienacka

PostWysłany: 04 Lis 2007 12:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
3) Jeżeli chodzi o rejestrację w Mirandzie, to nie stety nie idzie pomyślnie, wyświetla Błąd 409: Konflikt


Być może drugi raz chciałeś zarejestrować to samo konto...

U mnie rejestracja przebiega pomyślnie Smile
http://www.box.net/shared/vrchxu9m5s
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
idarek Płeć: mężczyzna
Weteran
Weteran



Dołączył: 25 Paź 2007
Posty: 7
Skąd: Koszalin
Wiek: 40 lat(a)

PostWysłany: 04 Lis 2007 12:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Możliwe,

Jak narazie wraz z optyman zaobserwowałem iż serwer AQQ ma poważne problemy z prawidłową autoryzacją obustronną kontaktów i pokazywaniem statusu dostępności na liście, ale możliwe ze to ja miałem taki problem.

pozdr.
_________________
---
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
REXus Płeć: mężczyzna
Weteran
Weteran



Dołączył: 30 Gru 2004
Posty: 559
Skąd: Żelistrzewo
Wiek: 34 lat(a)

PostWysłany: 04 Lis 2007 14:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Spokojnie, mają jeszcze czas.

Podejrzewam, że podobnie jak wp.pl chcą wprowadzić modyfikację do oprogramowania serwera, tak, aby spełniał on także ich (komercyjne) założenia.

Póki nie ma stabilnego AQQ 2 wpadki mogą się zdarzać - od tego w końcu jest okres beta-testów, aby je wyłapać i wyeliminować :]
_________________
Amatorzy zbudowali arkę, profesjonaliści - Titanica...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.miranda-im.pl Strona Główna -> Ogólne Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach




Newsy z PortaluCo nowego na forumOpis funkcji



:: Kontakt z obsługą  :: Stats  :: Reklama
 
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group, Portal and phpBB extensions © 2003-2007 DJ Lotos, smartBlue Style © 2002 Smartor