Top Info
najistotniejsze informacje z tematu |
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
hawk Kataryna
Dołączył: 18 Cze 2006 Posty: 113 Skąd: Kattowitz Wiek: 41 lat(a)
|
Wysłany: 26 Lis 2006 21:34 Temat postu: RSS w The Bat! |
|
|
Z ciekawosci: udało sie komus skonfigurowac kanały RSS tego forum zeby działały z programem The Bat! (ver. 3.85.02)?
Robie wszystko tak jak napisane tu: http://www.pkierski.net/rss2pop3.shtml
W pliku z adresami serwisow dodałem: http://www.miranda-im.pl/rdf.php
ale nic mi sie nie sciaga, mimo ze przy wejsciu na forum widze nowe posty.
Probowałem tez z roznymi ustawieniami parametrów f i c tak jak opisał DJ Lotos tutaj ale nic.
Z innych portali jest ok (np. z gazeta.pl), poza tym w Operze też bez problemu działa, ale wolałbym jednak korzystać z czytnika RSS w 'nietoperku' _________________ Jestem łże-elita i lumpenliberał. |
|
Powrót do góry |
|
|
Adv Bot
|
Wysłany: 06 Paź 2024 0:05 Temat postu: Reklama |
|
|
TechnoVolt oferuje profesjonalnie wykonane rozdzielnie elektryczne i tablice sterujące.
Wieloletnie doświadczenie i atrakcyjne ceny gwarantują u nas najlepszą ofertę na rynku w branży elektrycznej.
Stosujemy najnowocześniejsze technologie i wysokiej jakości produkty.
Dla inwestycji naszych klientów dostarczamy i wykonujemy rozdzielnie elektryczne główne i sterujące oświetleniem oraz automatyką budynków. Oferujemy sprzęt znanych producentów (m. in. Legrand, Eaton, Hager, Siemens, F&F, Relpol, Zamel, ETI).
Kontakt z nami i informacje na naszej stronie www.TechnoVolt.pl
*** NOWOŚĆ ***
Kompensacja mocy biernej - obniż swoje rachunki za prąd!
Usługa dostępna na terenie całego kraju
Zredukuj opłaty za prąd ::
Płać mniej za prąd
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zygzak Gaduła
|
|
Powrót do góry |
|
|
wallace Weteran
Dołączył: 02 Gru 2004 Posty: 369 Skąd: Bn/Kra Wiek: 44 lat(a)
|
Wysłany: 27 Lis 2006 12:32 Temat postu: |
|
|
Forum podaje wiadmosci w najstarszej aktualnej formie jaka jest RDF (RSS 0.90), a wtyczka, przypuszczam, takiego formatu danych nie obsluguje (wskazuje na to: gazeta.pl z RSS2.0 działa, w Operze obsługującej RDF działa forum).
ps. ikonka na forum "RSS 2.0" jest myląca |
|
Powrót do góry |
|
|
hawk Kataryna
|
Wysłany: 27 Lis 2006 13:41 Temat postu: |
|
|
heh..no własnie wczesniej o tym nie pomyslałem - faktycznie to "RSS 2.0" troche mylace
wiec chyba pozostaje korzystanie z innych czytników RSS.. _________________ Jestem łże-elita i lumpenliberał. |
|
Powrót do góry |
|
|
DJ Lotos Root Admin
Dołączył: 19 Sty 2003 Posty: 3342 Skąd: PL/state: lubuskie Wiek: 46 lat(a)
|
Wysłany: 27 Lis 2006 14:23 Temat postu: |
|
|
byc moze jak znajde czas to zrobie upgrade do tej 2.0 _________________ Podobno wszechświat i głupota ludzka są nieograniczone...
Co do tego drugiego nie ma wątpliwości... A. Einstein
Dlatego zawsze korzystaj z FAQ, Szukaj i Instalatora |
|
Powrót do góry |
|
|
DJ Lotos Root Admin
|
Wysłany: 27 Lis 2006 20:16 Temat postu: |
|
|
no teraz powinno byc juz zgodne ze specyfikacja 2.0 -> http://miranda-im.pl/rdf.php?news
zapraszam do przetestowania _________________ Podobno wszechświat i głupota ludzka są nieograniczone...
|
Powrót do góry |
|
|
hawk Kataryna
|
Wysłany: 27 Lis 2006 21:14 Temat postu: |
|
|
czad..zaraz sprawdze i dam znać jak działa
edit:
ok..wyglada na to że teraz wszystko działa jak należy
w sumie jak już jestem to mały request, bo podejrzewam że to zależy od tego jak to skonfigurujesz DJ Lotos.
Czy dałoby sie zrobić aby oprocz tematu pobierał także czesc posta/newsa (imo troche wygodniejsze, nie wiem jak ze skonfigurowaniem ale mam nadzieje ze też do zrobienia)? _________________ Jestem łże-elita i lumpenliberał. |
|
Powrót do góry |
|
|
DJ Lotos Root Admin
|
Wysłany: 27 Lis 2006 21:55 Temat postu: |
|
|
owszem do zrobienia, juz byly tego typu pytania, na dzis nie przewiduje takiej opcji ze wzgledu na zminimalizowanie wysylanych danych przez serwer do czytnikow _________________ Podobno wszechświat i głupota ludzka są nieograniczone...
|
Powrót do góry |
|
|
Nazir Admin
|
|
Powrót do góry |
|
|
gskoczylas Kataryna
Dołączył: 24 Lip 2004 Posty: 128 Skąd: Bielsko-Biała Wiek: 65 lat(a)
|
Wysłany: 27 Lis 2006 22:22 Temat postu: |
|
|
Zastanawiam się jak by wpłynęło na ogólne obciążenie serwera gdyby w RSS były zamieszczone całe posty.
Nie wiem jak to by się miało do typowego użytkownika tego forum. W moim przypadku zaoszczędziłoby mi to sporo czasu i praktycznie nie musiałbym niemal wcale dodatkowo obciążać tego serwera.
Teraz w RSS dostaję tytuł i niemal zawsze zaglądam na serwer bo w bardzo wielu przypadkach z samego tytułu nie wiem czy jest tam dla mnie coś ciekawego.
[OT]
I przy okazji propozycja do moderatorów: może nie byłoby wielkiego problemu z modyfikowaniem tytułów wątków traktujących o konkretnych wtyczkach tak, żeby usunąć z nich numer wersji. Teraz są takie głupoty jak wątek o nazwie Spell Checker 0.0.0.8, w którym ostatnie wiadomości dotyczą już wersji 0.0.1.9. Ten numer wersji w tytule nie niesie żadnej informacji, praktycznie tylko przeszkadza i wprowadza w błąd początkujących forumowiczów. |
|
Powrót do góry |
|
|
DJ Lotos Root Admin
|
Wysłany: 27 Lis 2006 23:07 Temat postu: |
|
|
gskoczylas napisał: |
Zastanawiam się jak by wpłynęło na ogólne obciążenie serwera gdyby w RSS były zamieszczone całe posty. |
wydaje mi sie, panie kolego, ze nie ma sie nad czym zastanawiac, zwlaszcza jak sie mialo do czynienia z bazami danych
chodzi o to, ze czytanie postow nastepuje w czasie przegladania strony przez uzytkownika, przy okazji otrzymuje on szereg innych informacji i ma mozliwosc wziecia udzialu w dyskusji...
idac dalej ta droga moze calkiem zrezygnowac z interface-u www...
kolejna sprawa, ze czytniki rss duzo czesciej wywoluja zapytania niz zwykly czytelnik
I przy okazji propozycja do moderatorów: [color=darkblue]może nie byłoby wielkiego problemu z modyfikowaniem tytułów wątków traktujących o konkretnych wtyczkach tak, żeby usunąć z nich numer wersji. |
no w sumie tez tak mysle, wpisywanie wersji w nazwach tematow niczego nie wnosi, juz kiedys o tym mowilem, ze trzeba by to uporzadkowac... _________________ Podobno wszechświat i głupota ludzka są nieograniczone...
|
Powrót do góry |
|
|
gskoczylas Kataryna
Dołączył: 24 Lip 2004 Posty: 128 Skąd: Bielsko-Biała Wiek: 65 lat(a)
|
Wysłany: 27 Lis 2006 23:39 Temat postu: |
|
|
DJ Lotos napisał: |
Zastanawiam się jak by wpłynęło na ogólne obciążenie serwera gdyby w RSS były zamieszczone całe posty. |
wydaje mi sie, panie kolego, ze nie ma sie nad czym zastanawiac, zwlaszcza jak sie mialo do czynienia z bazami danych
[...]
kolejna sprawa, ze czytniki rss duzo czesciej wywoluja zapytania niz zwykly czytelnik |
Fakt, nie pomyślałem o tym aspekcie. Przyznaję, że nie miałem dotychczas do czynienia z zapleczem stron internetowych.
DJ Lotos napisał: |
chodzi o to, ze czytanie postow nastepuje w czasie przegladania strony przez uzytkownika, przy okazji otrzymuje on szereg innych informacji i ma mozliwosc wziecia udzialu w dyskusji...
idac dalej ta droga moze calkiem zrezygnowac z interface-u www...
|
W zasadzie wtedy zamiast forum mielibyśmy grupę dyskusyjną. Prawdę mówiąc byłbym osobiście "za". Domyślam się, że wtedy między innymi byłoby trudniej znaleźć sponsora serwera.
OK, jak się nie da to nadal będę obciążać serwer "zwykłą przeglądarką". |
|
Powrót do góry |
|
|
DJ Lotos Root Admin
|
Wysłany: 28 Lis 2006 0:03 Temat postu: |
|
|
W zasadzie wtedy zamiast forum mielibyśmy grupę dyskusyjną. |
dokladnie tak, a to kreuje w zasadzie troche inny przekroj wytwarzanej spolecznosci...
Domyślam się, że wtedy między innymi byłoby trudniej znaleźć sponsora serwera. |
obciazenie w przyp. grupy byloby raczej podobne jak przy tradycyjnym serwisie, jednak prognozowana popularnosc takiego rozwiazania byla by zdecydowanie mniejsza
serwer i tak nigdy nie byl sponsorowany
OK, jak się nie da to nadal będę obciążać serwer "zwykłą przeglądarką". |
no niestety, na dzis taka "uciazliwa" forma musi pozostac _________________ Podobno wszechświat i głupota ludzka są nieograniczone...
|
Powrót do góry |
|
|
pikpok Pierdoła
|
Wysłany: 28 Lis 2006 2:31 Temat postu: |
|
|
podłączę się do tematu RSS, jako że juz zszedł na tematy ogólnie RSS a nie tylko TheBat:
ktoś kiedyś wspominał, że wczytując nowe posty poprzez kanał RSS miranda-im.pl czasem dostaje powiadomienie o nowym poscie, a okazuje się że jest to jakis archiwalny dawno temu już przeczytany post.
Osobiście używam Opery do czytania RSS, i te same objawy i u mnie się pojawiają.. http://img292.imageshack.us/img292/3114/rssan2.png , jak na załączonym screenie, pogrubione wiadomości, to właśnie otrzymane powiadomienie o nowych postach, a wyszczególnione (via mspaint) na czerowono wiadomości to duplikaty, tj. te które wcześniej otrzymałem. Jeśli jest jakis pomysł co może powodować taki stan rzeczy, to fajnie gdyby była możliwość usunięcia tego buga. |
|
Powrót do góry |
|
|
DJ Lotos Root Admin
|
Wysłany: 28 Lis 2006 11:38 Temat postu: |
|
|
jak juz kiedys mowilem, RSS nie wyrzuca listy tematow tak jak forum selektywnie dla uzytkownika, tylko tych, ktore sie pojawily od ostaniej jego wizyty
dziwi mnie, ze taka sytuacja wystepuje bo raczej od tego zeby nie pobierac drugi raz tego samego jest tag pubDate i to raczej po tym powinno byc identyfikowane...
czyli pobranie listy, odnotowanie przez czytnik najmlodszego pubDate, przy kolejnym wczytaniu pobranie tylko mlodszych od ostatniego najmlodszego pubDate itd. _________________ Podobno wszechświat i głupota ludzka są nieograniczone...
|
Powrót do góry |
|
|
|