Top Info
najistotniejsze informacje z tematu |
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kodama  Kataryna

Dołączył: 06 Cze 2004 Posty: 177 Skąd: Poznań Wiek: 40 lat(a)
|
Wysłany: 16 Lut 2006 19:37 Temat postu: |
|
|
ja mogę się pochwalić działającym komodorkiem i spectrumem ile to czasu temu było? 10? 15 lat? góra 15 jak się bawiło tymi maszynkami... ahhh, to było coś... tak jak już tu większośc pisała: "nie kichnij bo się nie wgra" i tego typu sprawy :] później amiga (na stanie działająca A600 i A500 - tylko trza obudowę wymienić ) i katowanie przez weekend sensible soccera z kumplem. ile to dżojów wyzionęło ducha na ss czy mortalu... się łezka w oku kręci. pc mam od jakichś 5 - 6 lat. i z tego co widzę to moje 'przejścia' z modemem były podobne co Wasze ('gdzie się wyłącza te cholerne piski?!' i tłumaczenie się z rachunków od tepsy -_- ). taaa, zdecydowanie niezapomniane przeżycia
wogóle jak tak sobie pomyślę jak to wszystko się zmieniło: weźmy przykładowo sensibla - gra zajmowała 2 dyskietki a walczyć można było rok, ba, lata całe (dzisiaj nawet z kumplem gram na Amidze - razem z nim startowaliśmy w turniejach co rok urządzanych w naszym małym mieście w czasie ferii). a dzisiejsze gry? jak coś nie wychodzi na dvd i nie zajmuje ~5gb na hdd to nie nazywa się fajną grą i zazwyczaj się nudzi po pierwszym ukończeniu  _________________ [DREAMS HAVE A NASTY HABIT OF GOING BAD WHEN YOU`RE NOT LOOKING] |
|
Powrót do góry |
|
 |
Adv Bot

|
Wysłany: 29 Wrz 2023 21:21 Temat postu: Reklama |
|
|

TechnoVolt oferuje energooszczędne oświetlenie hal i pomieszczeń magazynowo-produkcyjnych w profesjonalnym wykonaniu.
Wieloletnie doświadczenie i atrakcyjne ceny gwarantują u nas najlepszą ofertę na rynku w branży elektrycznej.
Stosujemy najnowocześniejsze technologie i wysokiej jakości produkty.
Dla inwestycji naszych klientów dostarczamy i wykonujemy nowoczesne oświetlenie energooszczędne (LED) z zastosowaniem opraw: dekoracyjnych, rastrowych, hermetycznych, przemysłowych, projektorów oraz linii świetlnych.
Kontakt z nami i informacje na naszej stronie www.TechnoVolt.pl
*** NOWOŚĆ ***
Kompensacja mocy biernej - obniż swoje rachunki za prąd!
Usługa dostępna na terenie całego kraju
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Crawley  Weteran

Dołączył: 08 Wrz 2005 Posty: 421 Skąd: Jastrzębie-Zdrój Wiek: 38 lat(a)
|
Wysłany: 16 Lut 2006 20:08 Temat postu: |
|
|
I teraz pomyslcie, jakie mamy szczescie ze przez to przechodzilismy. Teraz mozemy przezywac takie sentymenty Pamietam jak u kumpla magnetofon sie nie domykal i kladli na niego brylke wegla
Mlodzi tego nie rozumieja. (gadam jak stary dziad, do tego sentymentalny ) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Drwal  Kataryna

Dołączył: 07 Sty 2005 Posty: 139 Skąd: Poznań Wiek: 35 lat(a)
|
Wysłany: 16 Lut 2006 20:40 Temat postu: |
|
|
Crawley napisał: |
Mlodzi tego nie rozumieja. (gadam jak stary dziad, do tego sentymentalny ) |
choc jestem jeszcze mlodszy to tez tak lubie sentymentalnie powspominac, bo w koncu uruchomienie quake'a 2 na p75, 8mb ramu i 1mb tridencie to fakt godny napomkniecia po paru latach
zastanawiam sie jak za 10 lat beda kreowali sie nowi informatycy, w koncu to trzaskanie spectrumow, atar, amig i wczesnych x86-ek chartuje i zaszczepia w czlowieku informatyczna zylke,
teraz gdy kazdy mlody zaczyna od conajmniej 32bit koloru z dzwiekiem surround, a sprzet lezy za grosze na polkach nie bedzie mial chyba raczej checi do kombinowania i dlubania w sprzecie |
|
Powrót do góry |
|
 |
REXus  Weteran

Dołączył: 30 Gru 2004 Posty: 559 Skąd: Żelistrzewo Wiek: 35 lat(a)
|
Wysłany: 16 Lut 2006 22:51 Temat postu: |
|
|
Chyba masz Drwal rację. Ale popatrz na to z drugiej strony: jesteśmy jednym z ostatnich pokoleń, które miały okazje dłubać w sprzęcie i stawać niemal na uszach, żeby coś uruchomić na kompie. Co za tym idzie, mamy doświadczenie, którego młodsi od nas nie nabędą. Czyli rynek nasz
Ale tak mówiąć szczerze to ja do dziś siedzę na zabytku (a obudowę mam z od początku zabawy z kompami taką samą, jednak część części nie wytrzymała dłubania) - procesor AMD z technologią 3D-Now! która czyni(ła) cuda  _________________ Amatorzy zbudowali arkę, profesjonaliści - Titanica... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Drwal  Kataryna

|
Wysłany: 17 Lut 2006 0:17 Temat postu: |
|
|
Cytat: |
Co za tym idzie, mamy doświadczenie, którego młodsi od nas nie nabędą. Czyli rynek nasz. |
jedna strone medalu juz przedstawilem, ale z drugiej wydaje mi sie ze podobnie mowili nasi ojcowie elektronicy parenascie lat temu, a teraz ciezko dla nich o prace w branzy, pracuja tylko najwieksi zapalency (pozdrawiam sklep Gembara w Poznaniu ) czy moze raczej ludzie w pewien sposob niereformowalni |
|
Powrót do góry |
|
 |
vic01  Weteran

Dołączył: 25 Sie 2004 Posty: 501 Skąd: 16°44,846'E 51°46,325'N Wiek: 42 lat(a)
|
Wysłany: 17 Lut 2006 11:18 Temat postu: |
|
|
lemingi zawsze spadal mi ze schodkow nigdy tego nieprzeszedlem
win3.11 chyba nietrzeba pisac....
co do poznania, pamietam jak sie na gielde jechalo po win95 i wgrywalo sie, wgrywalo sie, a jak juz sie wgralo to sie wieszal i wieszal w sumie z win98 bylo podobnie ale setup /ie /is /iv pomagal
winMe to dopiero kaszana choc mam kumpla co uzywa do dzis i pierwsze Przywracanie systemu
XP cha jak odpalilem instalator to wygladal kropka w krople jak ten z 3.11 pomyslalem ze oszukali mnie banda zlodzieji polskich
ale najmilej wspominam dopalacz voodoo "voodoo w rece ludu " cale 4MB.... ver.5500 to dopiero byla maszyna szkoda ze firma padla
kto mial pegazusa wczoraj na strychu znalazlem i byl wcisniety kartidz z parkiem jurajskim .... niema sie juz tej wprawy co kiedys i tej kondycji jak za dawnych lat po godzinie tak mnie tylem bolal ale nieodpusciel i musialem zagrac w Contre 8) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Drwal  Kataryna

|
Wysłany: 17 Lut 2006 18:54 Temat postu: |
|
|
gielda? moze w Adamsie? tam sie szlo na "wyjeb..." jak to gawiedz dzielnicowa okreslala
hah, kazdy szanujacy sie obywatel, ja niestety bez pistoletu  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ascot  Kataryna

|
Wysłany: 17 Lut 2006 19:13 Temat postu: |
|
|
a ja miałem z pistoletem... miałem taką fajną gierkę gdzie się strzelało do opryszków wyskakujących z okien na dzikim zachodzie. Znaczy nie wyskakiwali a pojawiali się i nie opryszki a kartonowe tarcze z ich gębami...
Było też tam strzelanie do puszek.. _________________ Dla każdego nie potrafiącego korzystać z SEARCH i FAQ -
www.idzdodomubosienienadajesz.com  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Crawley  Weteran

|
Wysłany: 17 Lut 2006 21:00 Temat postu: |
|
|
Ja dalej gdzies mam. Troche cartow, pistolet. Pamietam, jak sie grywalo cale dnie I jakos mozna bylo to robic, mimo ze zawsze w 2D i przy 8 bitowym kolorze.
Jak by nie patrzec, to u nas na targu dalej mozna kupic takie cus
Wlasnie przypomial mi sie hit informatyki w mojej podstawowce. Zuzel! To byla gra. Bajecznie prosta, a zarazem trudna. A ile bylo frajdy z tych 4 pikseli jadacych dookola trasy  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Drwal  Kataryna

|
Wysłany: 17 Lut 2006 21:10 Temat postu: |
|
|
Cytat: |
a ja miałem z pistoletem... miałem taką fajną gierkę gdzie się strzelało do opryszków wyskakujących z okien na dzikim zachodzie. Znaczy nie wyskakiwali a pojawiali się i nie opryszki a kartonowe tarcze z ich gębami... |
nie uwierzysz ale "gralem" w to bez pistoletu, wtedy nawet ujrzenie widoku GAME OVER sprawialo radosc  |
|
Powrót do góry |
|
 |
DJ Lotos  Root Admin

Dołączył: 19 Sty 2003 Posty: 3342 Skąd: PL/state: lubuskie Wiek: 45 lat(a)
|
Wysłany: 17 Lut 2006 21:17 Temat postu: |
|
|
ja to sobie przypomnialem dobra polska gre na amige - franko, troche byl to prymityw ale z fabula, lby sie fajnie klockom rozwalalo, "druty" chodzily i szukaly mlynu, dobre to bylo, przechodzilem do konca za kazdym razem z taka sama radocha  _________________ Podobno wszechświat i głupota ludzka są nieograniczone...
Co do tego drugiego nie ma wątpliwości... A. Einstein
Dlatego zawsze korzystaj z FAQ, Szukaj i Instalatora |
|
Powrót do góry |
|
 |
Wiorka  Moderator

|
Wysłany: 17 Lut 2006 21:24 Temat postu: |
|
|
Crawley napisał: |
Wlasnie przypomial mi sie hit informatyki w mojej podstawowce. Zuzel! To byla gra. Bajecznie prosta, a zarazem trudna. A ile bylo frajdy z tych 4 pikseli jadacych dookola trasy  |
Ja troche starsza jestem, nam na tym schodzily cale lekcje informatyki w pierwszej klasie liceum I jeszcze trzeba bylo sie z tym kryc Bo kompa w domu jeszcze wtedy niestety nie mialam, wiec chyba troche nie pasuje do towarzystwa  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Crawley  Weteran

|
Wysłany: 17 Lut 2006 22:14 Temat postu: |
|
|
DJ: Ano, Franko, the Crazy Revange, to byla gra Oczywiscie bylismy strasznie mlodzi, gdy w nia gralismy, bo jaraly nas w niej przeklenstw i jej krwistosc. Ale trzeba przyznac, ze miala w sobie to cos. Zreszta, ciagle ma. Dla tych co chca sie przekonac, wystarczy poszukac na jakims Abandonware'rze
Jest jeszcze jedna polska gra warta napomkniecia, a mianowice Polanie. Chyba pierwsza strategia z jaka mialem stycznosc, i to na komputerze od mojej cioci (pierwsze chwile z PieCem ). Nigdy nie zapomne hasel: "Czego?" "Zarabie go!" Kolejna gra miod  |
|
Powrót do góry |
|
 |
DJ Lotos  Root Admin

Dołączył: 19 Sty 2003 Posty: 3342 Skąd: PL/state: lubuskie Wiek: 45 lat(a)
|
Wysłany: 18 Lut 2006 0:00 Temat postu: |
|
|
no z polskich byla tez komiksowa kajko i kokosz
ale jak dla mnie zawsze niesmiertelna i the best, gra od ktorej nie moglem sie oderwac az mnie ludzie zaczeli przezywac
to... Lotus! wszystkie wersje, to co bylo odpowiednikiem pozniej na PC to juz byla kiszka, bez tej muzy co leciala na amidze to juz nie bylo to samo...
ale giera jakos magicznie mnie wciagala, miala swoj klimat, czasem dla odmiany grywalem w Jaguar-a
ale to bylo juz wiele wiele lat temu, chyba z 10 juz bedzie albo wiecej  _________________ Podobno wszechświat i głupota ludzka są nieograniczone...
Co do tego drugiego nie ma wątpliwości... A. Einstein
Dlatego zawsze korzystaj z FAQ, Szukaj i Instalatora |
|
Powrót do góry |
|
 |
kodama  Kataryna

Dołączył: 06 Cze 2004 Posty: 177 Skąd: Poznań Wiek: 40 lat(a)
|
Wysłany: 18 Lut 2006 0:57 Temat postu: |
|
|
DJ: no ja no ja JAGUAR XJ220 był lepszy od lotusa!!! miał świetną muzykę i wogóle przyjemniej się w to grało
pamięta ktoś taką gierkę logiczno-platformową Benefactor?
gdyby ktoś chciał powspominać Amigowy emulatorek + gierki :] no i muzyka do Jag'a  _________________ [DREAMS HAVE A NASTY HABIT OF GOING BAD WHEN YOU`RE NOT LOOKING] |
|
Powrót do góry |
|
 |
|