Top Info
najistotniejsze informacje z tematu |
W tym temacie prosimy umieszczać tylko konkretne sugestie i rozwiązania problemów z instalacją clist_modern i skórek. Wszelkie prośby o pomoc będą kasowane lub przenoszone. |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
vilemo Moderator
Dołączył: 13 Sty 2004 Posty: 822 Skąd: Kraków Wiek: 43 lat(a)
|
Wysłany: 02 Lip 2006 0:43 Temat postu: Instalacja Clist Modern Layered i skórek |
|
|
Temat powstał na skutek częstych pytań o skiny i ich działanie, dlatego postanowiłyśmy zebrać wszystkie informacje w jeden główny wątek. Przeprowadzimy was przez instalację i zmianę wersji Mirandy by skórki działały.
Mamy nadzieje, że wszystko będzie w zrozumiały sposób wyjaśnione tak by nie było więcej wątpliwości.
1. Clist Modern Layered - nie działa w systemie Windows 98
2. Plugin clist modern layered wymaga rozwojowej wersji mirandy 0.4.3 build 48 lub wyżej, które można pobrać z działu Ogólne - Nowe buildy. Pobrać należy Build Ansi *
3. Dla bezpieczeństwa i nieutracenia wszystkich naszych ustawień poleca się zrobienie kopii katalogu MIRANDA IM i umieszczeniu go na innym dysku (partycji).
4. Zamienić pliki miranda.exe i dbtool.exe w katalogu głównym mirandy na odpowiednie pliki z właśnie ściągniętego archiwum. Następnie z folderu plugins kopiujemy pliki: dbx_3x.dll, png2dib.dll, clist_modern.dll i wklejamy do katalogu Miranda IM - Plugins . Jeśli ktoś używa szyfrowanej bazy danych ze sterownikiem dbx_3xs, standardowo dołączanym do polskich instalacji, nie zastępować go nowym sterownikiem dbx_3x.dll Nie należy także podmieniać pliku dbtools.exe na dbtool.exe
5. Ściągnąć interesującą nas skórkę. Więcej skinów znajdziemy na stronie Themes - Modern Contact List
6. Skórkę rozpakowujemy w folderze Skins i uruchamiamy Mirandę.
7. Następnie wchodzimy w Opcje - Wygląd - Skin, wybieramy naszą skórkę i dajemy zastosuj.
8. Cieszymy się z pięknego wyglądu naszej Mirandy
* jeśli ktoś używał wcześniej rozwojowej wersji unicode należy pobrać unicode.
Od tej pory jeśli ktoś będzie mieć pytanie odnośnie instalacji skinów, a nie zapozna się z powyższą instrukcją, każdy post zostanie usunięty bez zbędnych komentarzy i pretensji użytkowników. _________________ ... nie na darmo żyje człowiek, jeżeli na całym świecie znajdzie się choć jedna osoba, która go w pełni rozumie ... |
|
Powrót do góry |
|
|
Adv Bot
|
Wysłany: 12 Paź 2024 1:39 Temat postu: Reklama |
|
|
Z TechnoVolt zbudujesz szybko wysokiej klasy sieci strukturalne (LAN) i teletechniczne w profesjonalnym wykonaniu.
Wieloletnie doświadczenie i atrakcyjne ceny gwarantują u nas najlepszą ofertę na rynku w branży informatycznej.
Stosujemy najnowocześniejsze technologie i wysokiej jakości produkty.
Dla inwestycji naszych klientów dostarczamy i wykonujemy automatykę budynkową i teletechnikę z zastosowaniem: wysokiej klasy okablowania UTP, FTP, cat5e, cat6, cat7 (skrętka) oraz transmisji światłowodowej, szaf serwerowych RACK 19'' i wyposażenia (serwery, routery, switche, patch panele, zasilacze UPS) oraz punktów dostępowych WiFi.
Kontakt z nami i informacje na naszej stronie www.TechnoVolt.pl
*** NOWOŚĆ ***
Kompensacja mocy biernej - obniż swoje rachunki za prąd!
Usługa dostępna na terenie całego kraju
Zredukuj opłaty za prąd ::
Płać mniej za prąd
|
|
Powrót do góry |
|
|
Wiorka Moderator
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dezeath Developer
|
Wysłany: 05 Paź 2006 23:08 Temat postu: |
|
|
Chciałem tylko dopisać jedno, gwoli ścisłości i w związku z tym, że istnieje taki temat:
vilemo napisał: |
1. Clist Modern Layered - nie działa w systemie Windows 98 |
Można sprawić, żeby działała. Trzeba tylko wykonać pewien manewr. Tak, jak gdzieś już na forum pisałem - aby móc odpalić clist_modern na Win98/98se trzeba zaktualizować dwie biblioteki systemowe: msimg32.dll oraz gdi32.dll (co do tej drugiej nie wiem, czy jej aktualizacja jest rzeczywiście konieczna, ale zalecam to przy tej okazji zrobić). Śmiało można użyć wersji dołączonych do WinME, nowszych nie polecam.
Testowałem na wersjach: msimg32.dll 5.00.2218.1 oraz gdi32.dll 4.90.3002. Ten drugi dll możecie znaleźć w oficjalnym patch'u do WinME Me912919.exe na stronach Microsoft'u. Oczywiście patch nie będzie chciał się instalować, ale można go spokojnie rozpakować np. WinRAR'em i podmienić żądany plik i _tylko ten_. Ten pierwszy nie wiem, czy można znaleźć tak łatwo w sieci, ale jak akurat ktoś ma pod ręką (lub może załatwić sobie) płytę instalacyjną WinME, to może odnaleźć potrzeby plik w archiwum zdaje się Win_12.cab, na który podziała również choćby WinRAR.
Oczywiście jeżeli ktoś się na to skusi, czyni to na własną odpowiedzialność.
Problemy, pytania - piszcie PW.
Pozdrawiam _________________ -Dezeath |
|
Powrót do góry |
|
|
r4 Kataryna
Dołączył: 09 Maj 2006 Posty: 153 Skąd: qń z wś uć ma uq i qż :) Wiek: 41 lat(a)
|
Wysłany: 06 Paź 2006 0:06 Temat postu: Przepraszam, czy tu biją? :) |
|
|
Ja wiem, że to OT, zatem wybaczcie, vilemo i Wiorka . A zatem, do rzeczy:
vilemo miała świetny pomysł. Uważam, że obok porozrzucanych tematów typu Pomoc, Wtyczki itp., wśród których użytkownicy czasem się gubią, przydałby się jeden solidnie i z głową przygotowany dział (tak jak tu) nazwany np. HowTo (wiem, mało odkrywcze, ale za to czytelne ), w którym każdy, kto ma konkretny, ale przede wszystkim kompletny pomysł na to, jak skonfigurować bądź usprawnić pracę Mirandy - łącznie z opisami "łopatologicznymi" - mógłby swoje wypociny zamieścić.
Jest jedna podstawowa zaleta takiego rozwiązania: są one zawsze aktualne i kompletne. Gdyby był to statyczny dokument, jak tradycyjne FAQ bądź HowTo, trzeba byłoby czekać na reakcję autora (bądź autorów) - a tu każdy obeznany z tematem może łatwo poprawić błędy lub niedociągnięcia (lub wypieprzyć post na zbity pysk, jeśli ma niewiele wspólnego z rzeczywistością ) i aktualizować informacje.
Inna zaleta: wiadomości są zebrane w jednym miejscu i skondensowane do niezbędnego minimum (co kto uważa za minimum ), nie trzeba przeszukiwać całego ogromniastego wątku, by znaleźć odpowiedź na jedno nurtujące nas pytanie. I tak dalej, i tym podobne.
Co Wy na to?
P.S.: Musicie wybaczyć mi to zdanie w stylu Stu lat samotności... _________________ some men see things as they are and say "why?" i dream of things that never were and say "why not?" |
|
Powrót do góry |
|
|
Freedom Niemowa
Punktów karnych: 50
|
Wysłany: 19 Sty 2007 23:48 Temat postu: |
|
|
Moze by tak zaktualizowac ten watek bo jest troche nie aktualny a poza tym zeby wejsc na strone miranda.org trzeba dokonywac karkolomnych sztuczek ( mam na mysli tych ktorzy maja neo ) |
|
Powrót do góry |
|
|
Wiorka Moderator
|
Wysłany: 20 Sty 2007 3:31 Temat postu: |
|
|
Nieaktualne? Mozliwe. Ale nie martw sie, tutaj mozesz swobodnie napisac co jest nieaktualne i jak to poprawic. Po to wlasnie jest ten watek. |
|
Powrót do góry |
|
|
Nazir Admin
|
|
Powrót do góry |
|
|
Erey Niemowa
|
Wysłany: 11 Cze 2008 0:30 Temat postu: |
|
|
Mam pytanie sciagnełem czysta wersje mirandy z miranda.org wrzucam pliki z skorki do folderu o nazwie skins. Właczam mirande opcje wyglad a to klapa nie mam zakładki skin no i co z tym zrobic |
|
Powrót do góry |
|
|
dejko Weteran
|
Wysłany: 11 Cze 2008 7:37 Temat postu: |
|
|
Przeczytać dokładnie temat, albo chociaż jego tytuł:
Cytat: |
Instalacja Clist Modern Layered i skórek |
Masz wtyczkę clist_modern??
[/b] |
|
Powrót do góry |
|
|
Erey Niemowa
|
Wysłany: 11 Cze 2008 7:52 Temat postu: |
|
|
Nie mam sciagna bym ale prawie wszystkie odnoscniki z tego tematu juz wygasly a nie jestem za bardzo zorientowany gdzie i czego szukac jak mozesz to wklej linki tutaj lub wyslij mi na priva |
|
Powrót do góry |
|
|
dejko Weteran
|
|
Powrót do góry |
|
|
kroku Weteran
|
Wysłany: 11 Cze 2008 23:00 Temat postu: |
|
|
lol, co wy moderna, który jest w paczce M nie umiecie znalezc |
|
Powrót do góry |
|
|
Stoow Gaduła
Dołączył: 18 Sie 2006 Posty: 53 Skąd: Bielsko-Biała Wiek: 36 lat(a)
Punktów karnych: 100
|
|
Powrót do góry |
|
|
kroku Weteran
|
Wysłany: 12 Cze 2008 10:04 Temat postu: |
|
|
oj niewidomi... http://www.miranda-im.org/2008/05/27/miranda-im-v080-build-15/
nie zaglądam do stabilnych od dawna, ale kiedyś był tam modern... generalnie stabilne są nudne... żadnych zwiech, crashów, nic sie ciekawego nie dzieje... wieje nudą jak cholera
nie wiem czemu addons ma tylko jakiegoś starego moderna, bo za raz po tym jak ostatnio addonsy wstały pojawiła sie tam aktualna wersja moderna... chyba mieli jakiś pad w międzyczasie i poleciało w zaświaty... może po prostu backupy rzadko tam robią
a poza tym szukajka nie gryzie
http://forums.miranda-im.org/showthread.php?t=7758 |
|
Powrót do góry |
|
|
Funker Gaduła
Dołączył: 23 Lut 2006 Posty: 33 Skąd: Mazowsze Wiek: 53 lat(a)
|
Wysłany: 17 Cze 2008 15:29 Temat postu: |
|
|
kroku napisał: |
http://forums.miranda-im.org/showthread.php?t=7758 |
Fantastyczna lista rozszerzeń i tematów o nich! Temat wart szczególnego wyróżnienia. Złota robota, to nic, że nie po polsku.
No i zalinkuję jeszcze moje perypetie: http://www.miranda-im.pl/viewtopic.php?t=6706 |
|
Powrót do góry |
|
|
|