Ta strona wykorzystuje technologię cookies, zapoznaj się z naszą Polityką prywatności.
Oficjalny Polski Portal Komunikatora Miranda
Strona główna   O Mirandzie   FAQ   Download   English   TeamPL   Profil   Zaloguj   Rejestracja  
Wyszukaj interesujące Cię dyskusje Wyszukaj interesujące Cię dyskusje Szybkie szukanie:     
 REGULAMIN    O nas...   * Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   * Użytkownicy   * Grupy   * phpBB forum FAQ

Znikające kontakty + często padająca miranda

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.miranda-im.pl Strona Główna -> Pomoc
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Paul Płeć: mężczyzna
Stukacz
Stukacz

Status stażu



Dołączył: 06 Wrz 2009
Posty: 15

PostWysłany: 02 Wrz 2012 15:38    Temat postu: Znikające kontakty + często padająca miranda Odpowiedz z cytatem

Witam, od wczoraj mam dość nieprzyjemny problem z Mirandą. Po zalogowaniu się do sieci po czasie z listy znikają mi kontakty. To samo dzieje się, gdy przełączę protokół z powrotem w stan niepołączonego. Wygląda to mniej więcej tak:
włączam mirandę: http://s6.ifotos.pl/img/miranda1j_xhphnwr.jpg
podłączam się do sieci gg: http://s6.ifotos.pl/img/miranda2j_xhphnws.jpg
rozłączam się z siecią: http://s6.ifotos.pl/img/miranda3j_xhphnsh.jpg - znikają losowe kontakty (edit. teraz widzę, że znikają kontakty, które wcześniej były połączone).

Kontakty znikają także po pewnym czasie korzystania z mirandy - wcale nie muszę się rozłączać.
Razem z tą przypadłością doszedł również motyw z półprzezroczystymi ikonkami innych protokołów, co możecie zobaczyć na screenach. Nie widzę także żadnego z kontaktów innych protokołów - nawet tuż po włączeniu mirandy.
Nie wiem w jaki sposób miranda mogła się uszkodzić - ew. podczas problemu, który opiszę niżej. Przez ten czas kiedy złapałem dolegliwość nie instalowałem żadnych nowych pluginów, nie bawiłem się też w ustawieniach. Doszedłem także, że błąd leży już zapisany w moim pliku profilu. Po przeniesieniu go do innej mirandy - problem się powtarza.

Prócz tego mam jeszcze jeden problem. Miranda potrafi się wieszać - nawet kilka razy na godzinę[!] jeśli ma zły dzień. Do tej pory myślałem, że to wina uszkodzonego RAM w komputerze (czasem potrafił się zawiesić też foobar czy firefox), ale teraz wyjechałem za granicę i złożyłem sobie z wraków laptopa. Ku mojemu zdziwieniu problem nadal się powtarza. Miranda zwyczajnie siada. Wygląda to tak, że (najczęściej) okno rozmowy przestaje reagować - nie pozostaje mi nic innego jak trochę na nie poklikać aż będę mógł ją zamknąć, bądź po prostu wyłączyć proces w menadżerze zadań. Mam teorię, że po prostu mój plik profilu jest zbyt duży (85mb, niedawno skompresowany przez dbtool ze 130mb) i miranda nie może go udźwigać.

I co do pierwszego problemu - przyznam się bez bicia - dawno zrobiłem kopię zapasową (ok. 3msc temu - w dodatku w obecnej lokalizacji nie mam do niej dostępu), a zależy mi na zachowaniu historii kontaktów, więc motyw z przywróceniem kopii zwyczajnie nie przejdzie.

Cytat:
CPU: Mobile AMD Sempron(tm) Processor 3300+ [x86 Family 15 Model 44 Stepping 2] [DEP enabled]
Installed RAM: 896 MBytes
Operating System: Microsoft Windows XP [version: 5.1.2600 Dodatek Service Pack 3]
Shell: Explorer.exe, Internet Explorer 8.0.6001
Administrator privileges: Yes
OS Languages: (UI | Locale (User/System)) : Polish/Polish | Polish/Polish
Free disk space on Miranda partition: 33547 MBytes
Miranda path: C:\Documents and Settings\Wilku\Pulpit\Miranda IM
Miranda IM version: 0.10.0.8 Unicode
Build time: 02:38:12 on 19 July 2012
Profile path: C:\Documents and Settings\Wilku\Pulpit\Miranda IM\Profiles
Profile size: <error 2 at FileOpen>C:\Documents and Settings\Wilku\Pulpit\Miranda IM\Profiles\Domyślny.dat
Profile creation date: <error 2 at FileOpen>C:\Documents and Settings\Wilku\Pulpit\Miranda IM\Profiles\Domyślny.dat
Language pack: Polish [0415] v. N/A, modified: 06 Mar 2011 at 18:29:52 (UTC +2:00)
Nightly: No
Unicode core: Yes

Active Plugins (32):
¤ advaimg.dll v.0.10.0.8 [19 Jul 2012] - Miranda Image services
¤ AdvSplashScreen.dll v.0.1.2.2 [09 Apr 2010] - Splash Screen
¤ Aim.dll v.0.10.0.8 [19 Jul 2012] - AIM Protocol |Unicode aware|
¤ avs.dll v.0.10.0.8 [19 Jul 2012] - Avatar service (Unicode)
¤ clist_modern.dll v.0.9.0.11 [19 Jul 2012] - Modern Contact List '09 |Unicode aware|
crashrpt.dll v.0.0.0.3 [25 Dec 2007] - Crash Report
dbeditorpp.dll v.3.1.3.6 [05 Aug 2006] - Database Editor++
¤ dbx_mmap.dll v.0.10.0.8 [19 Jul 2012] - Miranda mmap database driver |Unicode aware|
¤ Fingerprint.dll v.1.1.9.0 [15 Apr 2009] - Fingerprint Plus |Unicode aware|
¤ folders.dll v.0.1.6.1 [24 May 2012] - Custom profile folders |Unicode aware|
¤ GG.dll v.0.10.0.8 [19 Jul 2012] - Gadu-Gadu Protocol
¤ historypp.dll v.1.5.1.4 [23 Feb 2010] - History++ (2in1)
¤ ieview.dll v.1.4.0.0 [01 Jul 2012] - IEView (Unicode)
¤ import.dll v.0.10.0.8 [19 Jul 2012] - Import contacts and messages |Unicode aware|
¤ jabber.dll v.0.10.0.8 [19 Jul 2012] - Jabber Protocol |Unicode aware|
mSecure.dll v.1.0.2.0 [16 Sep 2003] - mSecure
mtextcontrolW.dll v.0.0.2.0 [25 Dec 2007] - Miranda Text Control [build #484]
mucc.dll v.1.0.7.3 [20 Apr 2006] - MUCC Plugin
¤ NewEventNotify.dll v.0.2.2.3 [14 Jul 2009] - NewEventNotify |Unicode aware|
NewStatusNotify.dll v.1.1.2.2 [25 Dec 2007] - NewStatusNotify
¤ PopUp.dll v.2.1.0.5 [25 Dec 2007] - Popup Plus |Unicode aware|
¤ rss.dll v.0.0.3.24 [23 Jan 2010] - RSSNews
showuin.dll v.3.1.0.0 [25 Dec 2007] - ShowUIN
¤ simpleaway.dll v.1.7.5.9 [06 Feb 2009] - SimpleAway |Unicode aware|
¤ smileyaddw.dll v.0.2.3.17 [03 Jun 2012] - SmileyAdd Unicode
¤ svc_vi.dll v.1.4.3.4 [13 Nov 2009] - Version Information |Unicode aware|
¤ tabsrmm.dll v.3.1.99.8 [19 Jul 2012] - TabSRMM (Unicode)
¤ tipper.dll v.2.0.2.11 [24 Nov 2008] - Tipper YM |Unicode aware|
¤ uinfoexW.dll v.0.8.3.1 [29 Oct 2009] - UserInfoEx (Unicode)
¤ updater.dll v.0.5.5.1 [24 Jun 2009] - Updater (Unicode)
¤ Variables.dll v.0.2.3.9 [08 Sep 2011] - Variables (Unicode)
¤ watrack.dll v.0.0.6.10 [28 Aug 2008] - Winamp Track |Unicode aware|
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Adv Bot




Dołączył: 01 Sty 1970
Posty:

PostWysłany: 13 Lip 2024 15:47    Temat postu: Reklama Odpowiedz z cytatem


TechnoVolt oferuje kompleksowo instalacje elektryczne budownictwa mieszkaniowego i przemysłowego w profesjonalnym wykonaniu.
Wieloletnie doświadczenie i atrakcyjne ceny gwarantują u nas najlepszą ofertę na rynku w branży elektrycznej.
Stosujemy najnowocześniejsze technologie i wysokiej jakości produkty.
Dla inwestycji naszych klientów dostarczamy i wykonujemy kompletne instalacje: elektryczne mieszkań, systemów monitoringu i alarmowych, rozdzielni elektrycznych, automatyki budynkowej, oświetleniowe i energooszczędne (LED).
Kontakt z nami i informacje na naszej stronie www.TechnoVolt.pl


*** NOWOŚĆ ***
Kompensacja mocy biernej - obniż swoje rachunki za prąd!
Usługa dostępna na terenie całego kraju

Zredukuj opłaty za prąd :: Płać mniej za prąd

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Paul Płeć: mężczyzna
Stukacz
Stukacz

Status stażu



Dołączył: 06 Wrz 2009
Posty: 15

PostWysłany: 02 Wrz 2012 21:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Raport z dnia...
Udało mi się naprawić znikające kontakty. Okazało się, że nawalił pasek statusu w liście kontaktów - widocznie przy którymś resecie programu nawaliły jego ustawienia w profilu, przez co posypała się cała lista.

Do tego udokumentowałem screenem zawieszenie się mirandy - wygląda to tak: http://s6.ifotos.pl/img/Untitled-_xhpxspq.jpg . Choć ufam, że i bez tego nie było problemu z wyobrażeniem sobie całego tego wieszania. Dzieje się to bez żadnego ostrzeżenia - czasem dopiero po długim czasie potrafię się zorientować, że miranda siadła. Dodam także, że nie ma co zganiać na starego XP, do tej pory cały czas występowało to na Win7.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
bunnyhoney Płeć: mężczyzna
Kataryna
Kataryna

Status stażu



Dołączył: 05 Sty 2010
Posty: 116

Wiek: 37 lat(a)

PostWysłany: 03 Wrz 2012 7:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kontakty nie znikaja tylko ukrywaja sie na liscie, jest to blad i znam go od czasu wprowadzenia opcji z CTRL+LPM, jezeli wyswietla sie wszystkie kontakty takiego problemu nie ma.

Przy okazji odradzam instalowanie Mirandy NG, proto GG ledwo działa (posypane avatary, blad logowania itp itd).

Co do zawieszania - masz stare wtyczki..
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Paul Płeć: mężczyzna
Stukacz
Stukacz

Status stażu



Dołączył: 06 Wrz 2009
Posty: 15

PostWysłany: 03 Wrz 2012 16:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Co do kontaktów to wiedziałem o tym, że są ukrywane. Przy okazji wejścia na listę ignorowanych, wyłączeniu ich z widoku i z powrotem po przywróceniu pojawiali się ponownie. Rzecz z tym, że kontakty znikały właśnie z listy. Tak czy inaczej, ten problem jak już pisałem, został rozwiązany jeszcze wczoraj.

Jeżeli chodzi o Mirandę NG, to muszę przyznać, że nie mam pojęcia o czym mówisz. Z mirandy korzystam od wersji 0.7.X, na bieżąco ją aktualizując.

Co do wtyczek - może faktycznie miałoby to jakiś sens. Co prawda staram się wtyczki od czasu do czasu aktualizować (poza Tipperem, bo po aktualizacji sypią mi się wszystkie jego konfiguracje Very Happy), tak są pluginy, które nie są już wspierane. Jakieś konkretne informacje, czego powinienem się pozbyć, czy to po prostu strzał na ślepo?
Wiele wtyczek starej daty mocno mi się przydaje - Database Editor++, Miranda Text Control, MUCC Plugin, NewStatusNotify, ShowUIN... o ile kojarzę nie ma ich zamienników. Najstarszy plugin - z 2003 roku, mSecure mogę śmiało wywalić, acz wątpię, by to faktycznie coś dało. Prawdę mówiąc jeżeli chodzi o zawieszki to prędzej stawiałbym na TabSRMM.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
bunnyhoney Płeć: mężczyzna
Kataryna
Kataryna

Status stażu



Dołączył: 05 Sty 2010
Posty: 116

Wiek: 37 lat(a)

PostWysłany: 03 Wrz 2012 16:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

NG to nastepca IM, odeszlo sporo osob pracujacych wczesniej nad IM ze wzlegu na hamowanie projektu przez kogostam. Ale to i tak GG nie działa praktycznie.. wiec napisalem w razie aktualizacji zebys sie nie zgobil;]

¤ svc_vi.dll i crashrpt.dll
zamien na crash_dumper

¤ NewEventNotify.dll i NewStatusNotify.dll
nie wiem co ta pierwsza robi.. a zamienilbym na NewXstatusNotify.dll (pokazuje zmiany opisow, statusow i dodstakowych statusow takich jak w jabberze)

Tabsrmm moze i racja ale to tez nie nowosc;p
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Paul Płeć: mężczyzna
Stukacz
Stukacz

Status stażu



Dołączył: 06 Wrz 2009
Posty: 15

PostWysłany: 03 Wrz 2012 19:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki za ostrzeżenie. Choć prędzej czy później i tak się pewnie temu przyjrzę, bo to, że IM jest hamowane akurat jest dość odczuwalne.

No w każdym razie zastąpiłem pluginy o których mówiłeś, wywaliłem mSecure i zupełnie profilaktycznie advSpashScreen.dll. Miranda właśnie zawiesiła się po raz kolejny. Spróbuję się cofnąć do TabSRMM 2. Nie podoba mi się to rozwiązanie, no ale może akurat będzie działać jak należy. Niedługo pewnie zdam relację. W razie czego jak ktoś ma jeszcze jakieś pomysły to walić śmiało.

edit.
Plan nawalił zanim w ogóle się zaczął. TabSRMM 2 nie działa w mirandzie 0.10.0.8. Po prostu się nie wczytuje.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
bunnyhoney Płeć: mężczyzna
Kataryna
Kataryna

Status stażu



Dołączył: 05 Sty 2010
Posty: 116

Wiek: 37 lat(a)

PostWysłany: 04 Wrz 2012 8:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Musisz przecierpiec.. mecz deza zebv poprawil GG w nowej^^
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
mzakras Płeć: mężczyzna
Pierdoła
Pierdoła

Status stażu



Dołączył: 02 Lip 2006
Posty: 454
Skąd: Wrocław
Wiek: 41 lat(a)

PostWysłany: 04 Wrz 2012 16:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ale dziwne, że crash_dumper nie wyświetla, żadnego raportu, bo wtedy byłoby jasne co powoduje crash. Moje strzały to watrack. Mi czasem powoduje zwis mirandy, rzadko ale powoduje (jest kapkę nowsza wersja do ściągnięcia). Przez chwilę używałem 10 wersji mirandy, ale tam właśnie jabber powodował mi jej wywalanie (nie wiem czy uzywasz tego protokołu, jeśli zrobisz VI z crashdumpera, to będzie widać jakich protokołów używasz) dlatego wróciłem poki co do 0.9, bo nie bardzo miałem czas, żeby z tym walczyć. No i niestety Tipper, go jednak trzeba uaktualnić. To, ze wywala ci się na tabsrmm (z którym osobiście nie miałem nigdy problemu( to nie znaczy, że jest to jego wina. Może wtedy jakiś dymek chce się pojawić i tipper się wywala. Można jeszcze updatera zaktualizować, aczkolwiek on pewnie nie jest powodem (trzeba ręcznie tę wersję, bo sam z siebie nie chce się aktualizować). Showuin, przy tipperze (nie jestem pewien, ale moze w ogóle tak to działa) jak najedziesz na kontakt dasz ctrl+c, to się fajne okienko pojawia do kopiowania pewnych rzeczy. Ja bym zakutalizował, tippera, przeczyscił baze jeszcze raz i wtedy sprawdził jak to śmiga (ofkoz backaup profilu/całej mirandy wcześniej). A jeśli używasz jabbera do googletalka (bo chyba tylko przy tym połączonym mi się wysypywało, bo przy FB nie) to jest opcja, ze to wina jabbera (albo kombinacja jabbera z czymś) i pozostaje downgrade do wersji 9 mirandy.
_________________
"Gdy przyjdzie ta, co kosę ma i oczy jak latarnie,
dam wódki gram i - ech madame - niech pani mnie przygarnie"
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Paul Płeć: mężczyzna
Stukacz
Stukacz

Status stażu



Dołączył: 06 Wrz 2009
Posty: 15

PostWysłany: 06 Wrz 2012 0:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wyłączyłem watrack.dll, ostatnio i tak z niego nie korzystałem (btw. jeżeli pamiętasz gdzie można się zaopatrzyć w nowszą wersję - daj znać). Jabber nie był włączany od dłuższego czasu - trzymałem go na liście aktywnych pluginów tylko po to, by mieć możliwość zmiany opisu z poziomu paska stanów - teraz jednak poleciał i tak. Updater zaktualizowany. Tipper i Showuin wyłączyłem na jakiś czas... potem miranda znów padła więc przywróciłem z powrotem.

Downgrade do 0.9.X też nie ma sensu. Jak już mówiłem borykam się z tym od dłuższego czasu - całość zaczęła się właśnie tam. Myślałem, że aktualizacja do 0.10 coś pomoże, no ale... wiadomo ile warte są aktualizacje mirandy. Z doświadczenia mogę powiedzieć, że nowa wersja zawsze polega na poprawieniu starych błędów i wprowadzeniu nowych... które są poprawiane w następnej - i koło się zatacza.

Cóż... póki co sprawa wygląda na beznadzieją...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
mzakras Płeć: mężczyzna
Pierdoła
Pierdoła

Status stażu



Dołączył: 02 Lip 2006
Posty: 454
Skąd: Wrocław
Wiek: 41 lat(a)

PostWysłany: 06 Wrz 2012 16:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Opcja jest taka, że tworzysz nowy profil (bo może jakieś śmieciowe ustawienia są) i importujesz kontakty i historię, ale ustawiasz wszystko od początku Acid
_________________
"Gdy przyjdzie ta, co kosę ma i oczy jak latarnie,
dam wódki gram i - ech madame - niech pani mnie przygarnie"
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Paul Płeć: mężczyzna
Stukacz
Stukacz

Status stażu



Dołączył: 06 Wrz 2009
Posty: 15

PostWysłany: 08 Wrz 2012 15:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bunnyhoney pofatygował się i napisał mi na gg. Powierzyłem mu swoją mirandę w jego ręce, ten powymieniał parę pluginów - od wczoraj jak siedzę, tak miranda nie padła - sukces. Wygląda na to, że faktycznie swój udział miały tu pluginy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.miranda-im.pl Strona Główna -> Pomoc Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach




Newsy z PortaluCo nowego na forumOpis funkcji



:: Kontakt z obsługą  :: Stats  :: Reklama
 
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group, Portal and phpBB extensions © 2003-2007 DJ Lotos, smartBlue Style © 2002 Smartor