Top Info
najistotniejsze informacje z tematu |
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
faucolt Niemowa
|
Wysłany: 22 Lip 2009 1:26 Temat postu: Design/Wygląd Portalu miranda-im.pl |
|
|
Witam.
A ja bym chciał latającego słonia... Tak właśnie chciałbym zacząć swoją wypowiedź. Zastanawiam się, czy jest jakiś sposób, żeby zachęcić do zmiany owego portalu bazującego na phpBB na zwyczajną, czytelną i przyjemną dla oka strone, gdzie każdy nowo odwiedzający gość znalazłby najważniejsze informacje dotyczące mirandy i jej wtyczek.
Nie wiem, czy tylko ja tak mam, że wchodziłem na tą stronę w 2004 roku i nic nie znalazłem, później w 2007 założyłem konto i szukając czegoś znalazłem jakieś stare informajce z 2005 roku na forum, które z kolei też mi się do niczego nie przydały. Mamy teraz 2009 rok, odwiedziłem portal po raz kolejny, żeby znaleść jakiś interesujący mnie plugin, zmienić coś w mirandzie, ale jakoś mam znów wrażenie, że nic się nie zmieniło od czasu jak wchodziłem po raz ostatni, doszło tylko wiele zbędnych postów na forum i tyle. Czytam nowości na stronie głównej i widzę nową wersję oznaczoną numerkiem 0.8.1. No super! Zatem zerkam w menu po lewej i znajduję wersje z 2006-2007 roku, linki zewnętrzne do stron które, przekierowywują, nie działają, same w sobie są linkami do zewnątrz... Klikam na link w newsie, który jakby inaczej prowadzi do oficjalnej strony programu, gdzie mogę już wyłączyć lupę ekranową, bo czionka jest duża i czytelna.
Uważam, że forum może zostać jak najbardziej, ale strona główna to tragedia, dla każdego nowo-odwiedzającego. Mam kilku znajomych, którzy też korzystają z mirandy, ale kilku z nich też 'skarżyło się' o ile tak można to nazwać na tutejszy portal. Moge podać nazwy wielu stron, z których można brać przykład, ale zrobię to tylko jeżeli ktoś z administracji się zainteresuje tym tematem. W przeciwnym wypadku zwyczajnie do zobaczenia za kolejny rok, dwa kiedy odwiedzę portal, żeby bezskutecznie coś znaleść.
Pisząc tego posta liczę się z tym, że poleci on najprawdopodobniej z miejsca do kosza, zostane zbanowany, skrytykowany przez użytkowników, a żaden administrator tego nie odczyta z powodu swojego sentymentalnego związku z portalem. No, ale stwierdziłem, że spróbuję chociaż to napisać...
Pozdrawiam. |
|
Powrót do góry |
|
|
Adv Bot
|
Wysłany: 09 Wrz 2024 6:16 Temat postu: Reklama |
|
|
Z TechnoVolt zbudujesz szybko wysokiej klasy sieci strukturalne (LAN) i teletechniczne w profesjonalnym wykonaniu.
Wieloletnie doświadczenie i atrakcyjne ceny gwarantują u nas najlepszą ofertę na rynku w branży informatycznej.
Stosujemy najnowocześniejsze technologie i wysokiej jakości produkty.
Dla inwestycji naszych klientów dostarczamy i wykonujemy automatykę budynkową i teletechnikę z zastosowaniem: wysokiej klasy okablowania UTP, FTP, cat5e, cat6, cat7 (skrętka) oraz transmisji światłowodowej, szaf serwerowych RACK 19'' i wyposażenia (serwery, routery, switche, patch panele, zasilacze UPS) oraz punktów dostępowych WiFi.
Kontakt z nami i informacje na naszej stronie www.TechnoVolt.pl
*** NOWOŚĆ ***
Kompensacja mocy biernej - obniż swoje rachunki za prąd!
Usługa dostępna na terenie całego kraju
Zredukuj opłaty za prąd ::
Płać mniej za prąd
|
|
Powrót do góry |
|
|
Kuraj Stukacz
|
Wysłany: 22 Lip 2009 1:51 Temat postu: |
|
|
Mądrze prawisz, ale wątpię, żeby znalazł się ktoś, kto się za to weźmie. Ja niestety posiadam tylko wiedzę w zakresie HTML/CSS, więc nie potrafiłbym pomóc w skryptowaniu itp. No i ludzie do pisania newsów i zarządzania treścią też musieliby się znaleźć...
(swoją drogą z forum też przydałoby się coś zrobić, bo obecne jest straszne ) |
|
Powrót do góry |
|
|
case Stukacz
|
Wysłany: 22 Lip 2009 16:40 Temat postu: |
|
|
Tylko podpisać się pod przedmówcami wypada..
Design i funkcjonalność strony ani forum raczej nie idą z duchem czasu..
Jak widać jestem z mirandą od 2003 roku i też od tamtego czasu sporadycznie pojawiałem się na forum, które od tamtego czasu niewiele się chyba zmieniło..
Fajnie by było gdyby ktoś znający się na rzeczy zainwestował trochę czasu w poprawę designu strony, a także forum.
stawiam jednak na brak czasu administratorów jako powód aktualnego stanu rzeczy, oraz na nieduże zainteresowanie portalem (zaledwie kilka nowych postów dziennie na forum), tak więc pewnei zmuszeni będziemy przyzwyczaić się do tego na przynajmniej jakis czas.. _________________ • and i take 'em three at a time like steve kerr.. |
|
Powrót do góry |
|
|
alien Gaduła
Punktów karnych: 9000
|
Wysłany: 22 Lip 2009 18:15 Temat postu: |
|
|
Żeby pojawił się ktoś, kto wykonałby nową stronę Mirandy za darmo i to taka która będzie zgodna z dzisiejszymi standardami i będzie miała sporo możliwości technicznych odnoście użytkowników/plików itp to na początku ten ktoś musi sam używać Mirandy. A nie będzie jej używać póki Miranda w Polsce nie zdobędzie większej popularności, a nie zdobędzie większej popularności w Polsce póki nie ma Oficjalnego Polskiego Instalatora 8.x więc koło się zamyka ... |
|
Powrót do góry |
|
|
andy Weteran
|
Wysłany: 22 Lip 2009 19:31 Temat postu: |
|
|
@Alien jeśli ktoś się zna na pisaniu stron www to poradzi sobie także z anglojęzycznym instalatorem |
|
Powrót do góry |
|
|
DJ Lotos Root Admin
Dołączył: 19 Sty 2003 Posty: 3342 Skąd: PL/state: lubuskie Wiek: 46 lat(a)
|
Wysłany: 23 Lip 2009 20:24 Temat postu: |
|
|
niedawno powstal podobny temat pt. "koncert zyczen" wiec aby sie nie powtarzac zapraszam do jego lektury...
-> http://www.miranda-im.pl/viewtopic.php?p=64952#64952
jesli cos mialoby zostac zmienione w design-ie tego serwisu to bylaby to wylacznie grafika dolaczona jako kolejny styl (template) dostepny rownolegle z dotychczasowymi (w tej chwili dostepne sa 2)
cala procedura wdrozenia czegos takiego jest jednak jakby nie patrzec inwestycja, ktora pociaga za soba koszty po stronie Operatora serwisu, gdyz dopuszcza sie wylacznie mozliwosc wykonania takich grafik na podstawie odpowiedniego rozliczenia (wystawiony przez wykonawce rachunek do umowy o dzielo [os. fiz.] lub faktura VAT [firma])
innymi slowy nie ma takiej opcji, ze ktos cos zrobi (niby za free) i bedzie w pozniejszym czasie roscil sobie prawa do wlasnosci zawartosci serwisu itp. na podstawie wlasnego wkladu autorskiego, ze wzgledu na nieuregulowanie kwestii finansowej wykonania niektorych elementow, w tym przypadku graficznych + kod HTML
dochodzac do sedna sprawy, owszem, mozna nawet oglosic przetarg na wykonanie nowego design-u serwisu... bedzie to oczywiscie inwestycja dla Operatora, tylko pytanie zasadnicze, w jaki sposob przyniesie ona zwrot poniesionych kosztow nie wspominajac juz o wygenerowaniu przychodu... bo chyba taka jest rola realizacji inwestycji
w takim ukladzie dostep do serwisu musialby byc platny, a taka perspektywa nie skloni raczej i tak stosunkowo (w porownaniu do portali komercyjnych komunikatorow takich jak np. Tlen, GG, itp.) niewielkiej liczby uzytkownikow do korzystania z niego...
no chyba, ze ktos wykona takie zlecenie za na prawde niewielka kwote... _________________ Podobno wszechświat i głupota ludzka są nieograniczone...
Co do tego drugiego nie ma wątpliwości... A. Einstein
Dlatego zawsze korzystaj z FAQ, Szukaj i Instalatora |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|