Top Info
najistotniejsze informacje z tematu |
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
r4 Kataryna
Dołączył: 09 Maj 2006 Posty: 153 Skąd: qń z wś uć ma uq i qż :) Wiek: 41 lat(a)
|
Wysłany: 19 Lut 2007 10:06 Temat postu: |
|
|
@leo1407: Oj, potrafią być i to całkiem, całkiem . Ale ćśśś, to już OT :] _________________ some men see things as they are and say "why?" i dream of things that never were and say "why not?" |
|
Powrót do góry |
|
|
Adv Bot
|
Wysłany: 10 Wrz 2024 21:47 Temat postu: Reklama |
|
|
Z TechnoVolt zbudujesz szybko wysokiej klasy sieci strukturalne (LAN) i teletechniczne w profesjonalnym wykonaniu.
Wieloletnie doświadczenie i atrakcyjne ceny gwarantują u nas najlepszą ofertę na rynku w branży informatycznej.
Stosujemy najnowocześniejsze technologie i wysokiej jakości produkty.
Dla inwestycji naszych klientów dostarczamy i wykonujemy automatykę budynkową i teletechnikę z zastosowaniem: wysokiej klasy okablowania UTP, FTP, cat5e, cat6, cat7 (skrętka) oraz transmisji światłowodowej, szaf serwerowych RACK 19'' i wyposażenia (serwery, routery, switche, patch panele, zasilacze UPS) oraz punktów dostępowych WiFi.
Kontakt z nami i informacje na naszej stronie www.TechnoVolt.pl
*** NOWOŚĆ ***
Kompensacja mocy biernej - obniż swoje rachunki za prąd!
Usługa dostępna na terenie całego kraju
Zredukuj opłaty za prąd ::
Płać mniej za prąd
|
|
Powrót do góry |
|
|
slotweczek Niemowa
|
Wysłany: 19 Lut 2007 21:16 Temat postu: |
|
|
Mysle, ze dla nowych uzytkownikow byloby dobre wrzucenie od FAQ informacji o wtyczkach. Widzialbym to w taki sposob:
Sprawdzanie/Odbior poczty:
-YAMN,
-itd.
Protokoly:
-gg,
-msn,
-itd.
Nie kazdy musi przewalac cale forum, zeby znalezc nazwe wtyczki, ktora by chcial uzyc. A przy okazji ulatwiloby to porownanie istniejacych wtyczek i wybrac sobie najlepsza Mysle, ze nie trzeba przedstawiac zalet takiego rozwiazania. Osobiscie duzo spedzam czasu na wyszukiwanie nowych wtyczek.
Ostatnio zmieniony przez slotweczek dnia 20 Lut 2007 16:17, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
REXus Weteran
Dołączył: 30 Gru 2004 Posty: 559 Skąd: Żelistrzewo Wiek: 36 lat(a)
|
Wysłany: 20 Lut 2007 0:06 Temat postu: |
|
|
No download to się ogólnie nadaje do przeorania, a po za tym powinien być maksymalnie rzucający się w oczy (a nie tak jak teraz).
No i tak jak mówisz - prócz polskich wtyczek, powinny tam być linki do kilku zagranicznych. _________________ Amatorzy zbudowali arkę, profesjonaliści - Titanica... |
|
Powrót do góry |
|
|
lopik Developer
|
Wysłany: 21 Lut 2007 12:37 Temat postu: |
|
|
Tak, z tym opisem jaka wtyczka do czego służy, to bardzo dobry pomysł.
Sam pamiętam jak godzinami na początku siedziałem na addons'ie , i szukałem różnych wtyczek, a tu były by pod ręką i napisane do czego służą. |
|
Powrót do góry |
|
|
Siemion Gaduła
|
Wysłany: 21 Lut 2007 12:52 Temat postu: |
|
|
Popieram, bardzo dobry pomysł. _________________ Vivere militare est... |
|
Powrót do góry |
|
|
slotweczek Niemowa
|
Wysłany: 21 Lut 2007 23:33 Temat postu: |
|
|
Mimo, ze moja Mircia ma juz prawie roczek to lubie sobie szukac nowych wtyczek - i od czasu do czasu przewalam cale forum - a moze cos fajnego sie znajdzie. A moze daloby sie dorzucic informacje czy wtyczka jest jeszcze rozwijana, czy nie. A juz pelnie szczescie bym mial gdyby byly wklejone byly linki - np. z addons tak aby nie trzeba bylo przeskakiwac na inne stronki tylko sobie podejrzec cos na szybko.
To moze ktos na ochotnika sie tym zajmie? |
|
Powrót do góry |
|
|
raq Developer
|
Wysłany: 23 Lut 2007 10:44 Temat postu: |
|
|
OnO napisał: |
Ostatnio Raq zabrał się za poprawki w langpacku uzyskane za pomocą nowego pluginu dla tłumaczy, czekam na jego commity i zobaczymy jak dalej pójdzie. |
to co sie dzieje to jest masakra plugin raczej tutaj nic nie pomoze, tylko moze wylapac nieprzetlumaczone stringi po zmergowaniu z obecnym langpackiem, bo inaczej on sam robi tez niezly zamet niestety, do tego brakuje mi w nim ponad 1 tys stringow hehe wiec kurde SPORO no ale nic ciagle cos proboje zrobic zeby to wygladalo przynajmniej DOBRZE _________________ kocham:
"Muzyke przeciw mentalnej niewoli
Zaufaj jej, a ona Cie wyzwoli" |
|
Powrót do góry |
|
|
DJ Lotos Root Admin
Dołączył: 19 Sty 2003 Posty: 3342 Skąd: PL/state: lubuskie Wiek: 46 lat(a)
|
Wysłany: 26 Lut 2007 1:14 Temat postu: |
|
|
no na gadaniu sie zaczelo i na gadaniu sie skonczylo...
tak to juz z ta inicjatywa zazwyczaj tu bywa, ale ok, moze jeszcze niekompletne ale juz pewnie nie jednej zagubionej owieczce pomoze ten samouczek chyba nawet malpy dobrze naprowadzi
http://miranda-im.pl/help.php
troche z tym zabawy bylo, 39+37 grafik i troche tekstu, no i kolejny silnik roboczy do dokumentow, tym razem hybrydowy html+bbcode
ciekawe czy trafi sie chociaz chetny co zrobi alternatywne wszystkie obrazki w tym paskudnym typowym landryniastym stylu XP co by to i do takich userow bardziej przyjaznie przemawialo (bedzie to jako przelaczalna opcja )
a teraz dobranoc _________________ Podobno wszechświat i głupota ludzka są nieograniczone...
Co do tego drugiego nie ma wątpliwości... A. Einstein
Dlatego zawsze korzystaj z FAQ, Szukaj i Instalatora |
|
Powrót do góry |
|
|
Zygzak Gaduła
|
Wysłany: 26 Lut 2007 12:45 Temat postu: |
|
|
Brakuje dużego, wyraźnego linka do FAQ na każdej podstronie |
|
Powrót do góry |
|
|
kroku Weteran
|
Wysłany: 26 Lut 2007 18:14 Temat postu: |
|
|
jeśli chodzi o style, to ja myśle, że nie ma co sie bawić w to samo z Luną... to jest bardziej czytelne |
|
Powrót do góry |
|
|
audiosamurai Niemowa
|
Wysłany: 26 Sie 2007 22:34 Temat postu: |
|
|
pff... przede wszystkim autorzy wtyczek powinni używać głowy przy tworzeniu ich, gdyż nawet znając angielski, zrozumienie o co chodzi w niektórych z nich bywa tragicznie trudne. druga sprawa to sam gąszcz opcji - no moim zdaniem ilosc stanowczo nie idzie z jakoscia przebrnąłem konfguracje jednak, ale teraz przy okazji reinstalacji window$a backupuje caly folder z miranda bo nie mam ochoty robic tego raz jeszcze... |
|
Powrót do góry |
|
|
dejko Weteran
|
Wysłany: 27 Sie 2007 9:33 Temat postu: |
|
|
Cytat: |
gdyż nawet znając angielski, zrozumienie o co chodzi w niektórych z nich bywa tragicznie trudne. |
A przyszło Ci do głowy, że twórcy wtyczek to nie koniecznie anglicy? Wtyczkę do MIM może robić, Arab, Polak, Francus, Niemiec, Rosjanin, Żyd, Chińczy czy jakiś Eskimos i wcale nie musi biegle władać językiem angielskim.
Zresztą zważ, na różne określenia tej samej funkcji, w różnych nawet grupach spolecznych...
Zbiór linków do ulubionych stron, to w IE "ulubione" - favourites a w Operze już "zakładki" - bookmarks. Dwa calkiem różne słowa, ale dla nas oznaczają jedną i tą samą funkcję. Podobnie zakladki i karty (tabs).
Każdy posługuje się takim nazewnictwem, jakie obowiązuje w jego kraju/regionie, stad takie dziwne nazewnictwo (kontener zamiast okno rozmowy).
window$a backupuje caly folder z miranda bo nie mam ochoty robic tego raz jeszcze... |
No i? To chyba normalne... kazdy tak robi. Ja co najmniej raz w tygodniu robię backup calego foldru + backup bazy danych.
A jak reinstaluje, to nie tylko folder MIM ale i wiele innych programów backupuję, zeby potem oszczedzić sobie trudów związanych z ponowną konfiguracją.
no moim zdaniem ilosc stanowczo nie idzie z jakoscia |
Tego to już nie czaję
A co ma ilośc opcji do jakości wtyczek?! |
|
Powrót do góry |
|
|
lol_ek Gaduła
|
Wysłany: 27 Sie 2007 20:53 Temat postu: |
|
|
dejko napisał: |
gdyż nawet znając angielski, zrozumienie o co chodzi w niektórych z nich bywa tragicznie trudne. |
A przyszło Ci do głowy, że twórcy wtyczek to nie koniecznie anglicy? Wtyczkę do MIM może robić, Arab, Polak, Francus, Niemiec, Rosjanin, Żyd, Chińczy czy jakiś Eskimos i wcale nie musi biegle władać językiem angielskim.
Zresztą zważ, na różne określenia tej samej funkcji, w różnych nawet grupach spolecznych...
Zbiór linków do ulubionych stron, to w IE "ulubione" - favourites a w Operze już "zakładki" - bookmarks. Dwa calkiem różne słowa, ale dla nas oznaczają jedną i tą samą funkcję. Podobnie zakladki i karty (tabs).
Każdy posługuje się takim nazewnictwem, jakie obowiązuje w jego kraju/regionie, stad takie dziwne nazewnictwo (kontener zamiast okno rozmowy).
window$a backupuje caly folder z miranda bo nie mam ochoty robic tego raz jeszcze... |
No i? To chyba normalne... kazdy tak robi. Ja co najmniej raz w tygodniu robię backup calego foldru + backup bazy danych.
A jak reinstaluje, to nie tylko folder MIM ale i wiele innych programów backupuję, zeby potem oszczedzić sobie trudów związanych z ponowną konfiguracją.
no moim zdaniem ilosc stanowczo nie idzie z jakoscia |
Tego to już nie czaję :/
A co ma ilośc opcji do jakości wtyczek?! |
Przy tak rozległym projekcie brak przyjęcia jednolitej nomenklatury prowadzi do takiej sytuacji że ludzie z rożnych regionów świata używaj rożnych oznaczeń tych samych elementów funkcji czy też opcji. Na dłuższa metę i przy takim ogromie potencjału w postaci setek dodatków z pewnością nie jest to dobre i z czasem może się okazać że uporządkowanie tej kwestii będzie konieczne. Choćby dlatego aby zrealizować jedne postulatów Mirandy – być user friendly
Przekonany jestem że od twórcy oprogramowania, zwłaszcza tego wolnego / free nie można wymagać by realizowali cudze wymagania. Skłonny jestem powiedzieć że panuje tutaj zasada: nie jesteś zadowolony, plugin nie spełnia twoich oczekiwań to po prostu go nie używaj. Oczywiście takie podejście nie świadczy dobrze o programiście a tym bardziej dobrze nie wróży na popularność jego dzieła.
Zdecydowanie zgadzam się z przedmówcą. Dokładna zrozumiałość nazwy opcji ( bez względu na to czy to będzie ulubione czy też zakładka ) nie gwarantuje zrozumienia opisu jej działania. Jeśli dołączony jest help to nieraz jego zawartość merytoryczna pozostawia wiele do życzenia.
Nie raz się na tym złapałem, często byłem zmuszony do włączenia / wyłączenia opcji i obserwowania ( wyszukiwania ) zmian.
Jak to co ma ilość do jakości ? Wiele osób o tym nie wie ale tak naprawdę to nic ;) _________________ Boże spraw by mi się tak chciało, jak bardzo mi się nie chce. |
|
Powrót do góry |
|
|
Crawley Weteran
Dołączył: 08 Wrz 2005 Posty: 421 Skąd: Jastrzębie-Zdrój Wiek: 39 lat(a)
|
Wysłany: 27 Sie 2007 21:26 Temat postu: |
|
|
Przyznam tutaj, ze w mirandzie ktos powinien chwycic developerow wtyczek za jaja (panie przekonywac tylko slownie ) i jakos wszystko ujednolicic, wprowadzic jakies standardy itp. Bo na razie wszystko przyjmuje nieco horrendalne rozmiary i trudno sie polapac, ogarnac itp. Jedna funkcja obslugiwana jest przez 4 rozne wtyczki, inna przez zadna. Mozliwe, ze powoli zaczniemy zblizac sie do sytuacji patowej, gdzie we wtyczce nie bedzie mozna nic zmienic, bo reszta przestanie z nia wspolpracowac. Nie mowiac juz o wczesniej wspomnianych opcjach, ktore czasami na prawde potrafia przyprawic o bol glowy - szczegolnie, ze czestokroc sa porozrzucane po roznych zakladkach itp.
Do tego dodajmy, ze wiele wtyczek to czesto niepotrzebne nikomu feature'y i nagle powstaje nam chaos... szczegolnie jesli ktos jest nowy. |
|
Powrót do góry |
|
|
Shadow-XIII Hiper-Paplacz
|
Wysłany: 27 Sie 2007 22:37 Temat postu: |
|
|
Crawley: spójrz z drugiej strony, mając kilka takich samych twórcy konkurują ze sobą, co jest dobre dla użytkownika końcowego, z kolei wspominasz, że zawierają za dużo opcji, ale jak podzielisz opcje na mniejsze wtyczki to ludzie z będą narzekać na brak wtyczek zawierających wszystko w jedym zamiast dziesiątek wtyczek od najmniejszej opcji, niewspominając o kompatybilności i zależnościami między wtyczkami ... tak jak jest, jest dobrze, a większość wtyczek jest OpenSource i jak komuś naprawdę coś przeszkadza to bierze książkę "Programming for Dummies" ściąga SVNa i bierze się do roboty ... |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|