Top Info
najistotniejsze informacje z tematu |
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
lopik Developer
|
Wysłany: 13 Lut 2007 12:06 Temat postu: |
|
|
Cytat: |
Wczoraj zainstalowałem Tlena i z wydrukowaną "instrukcją" w ręku skonfigurowałem go bez problemu. I to jest właśnie przykład godny naśladowania |
No sorry ale jak Ty potrzebujesz instrukcje do skonfigurowania komunikatora Tlen, to ja sobie nie wyobrażam instrukcji dla Mirandy
Według mnie, instalator to najlepsze rozwiązanie.
Zainstalujesz, wpisujesz tylko hasło / id komunikatora(ów), i zapoznajesz się z programem, jak już się dobrze z nim zapoznasz, to ściągasz zwykłą Mirande, i sprawdzasz co już wiesz, jak się uruchomi to znaczy że już umiesz.
PS. Oczywiście nie mam zamiaru nikogo obrażać, i pokazywać jaki to ja niby mądry jestem. |
|
Powrót do góry |
|
|
Adv Bot
|
Wysłany: 12 Paź 2024 2:53 Temat postu: Reklama |
|
|
TechnoVolt to najlepsze systemy monitoringu video - telewizji przemysłowej (CCTV) profesjonalnie i w dobrych cenach.
Wieloletnie doświadczenie i atrakcyjne ceny gwarantują u nas najlepszą ofertę na rynku w branży teletechnicznej.
Stosujemy najnowocześniejsze na rynku technologie i wysokiej jakości produkty.
Dla inwestycji naszych klientów dostarczamy i wykonujemy systemy monitoringu video z zastosowaniem: rejestratorów DVR/NVR/IP (hybrydowych) obsługujących wiele standardów (PAL, AHD, TVI, CVI, FullHD, 1080p, 720p, IP) oraz kamer CCTV wysokiej rozdzielczości (kuliste, z oświetlaczem IR, kopułowe, z wysięgnikiem, antywandal, hermetyczne, zoom/PTZ) znanych producentów (BCS, Dahua, Bosh, Gemini, APTI, Hybro, AV-Tech).
Kontakt z nami i informacje na naszej stronie www.TechnoVolt.pl
*** NOWOŚĆ ***
Kompensacja mocy biernej - obniż swoje rachunki za prąd!
Usługa dostępna na terenie całego kraju
Zredukuj opłaty za prąd ::
Płać mniej za prąd
|
|
Powrót do góry |
|
|
leo1407 Stukacz
|
Wysłany: 14 Lut 2007 10:36 Temat postu: |
|
|
Dziękuję za ludzkie podejście do tematu. Niektórym trudno zrozumieć że i wół kiedys cielęciem był OK, przyznaję się że chyba trochę za mało wertowałem te stronki Czy "zwykła" Miranda to wersja "Standard" ? |
|
Powrót do góry |
|
|
lopik Developer
|
Wysłany: 14 Lut 2007 10:42 Temat postu: |
|
|
Pisząc zwykłą, miałem na myśli, Mirande ściągniętą stąd http://www.miranda-im.org/download/
Czyli oryginalne wydanie
Ja przynajmniej na takim zaczynałem, ściągnąłem wersje stable, no i dodawałem wtyczki i patrzyłem na opcje które doszły, i co robiły.
Po 3 dniach, i 3 razach robienia Mirandy od podstaw - opanowałem ją |
|
Powrót do góry |
|
|
r4 Kataryna
Dołączył: 09 Maj 2006 Posty: 153 Skąd: qń z wś uć ma uq i qż :) Wiek: 41 lat(a)
|
Wysłany: 14 Lut 2007 12:19 Temat postu: |
|
|
Lopik napisał: |
Po 3 dniach, i 3 razach robienia Mirandy od podstaw - opanowałem ją |
pwned!
Przyznaję, że i ja zaczynałem podobnie; więcej, do tej pory zdarza mi się pogubić w opcjach, gdy nie muszę do nich zaglądać przez parę tygodni... _________________ some men see things as they are and say "why?" i dream of things that never were and say "why not?" |
|
Powrót do góry |
|
|
OnO Admin
|
Wysłany: 14 Lut 2007 13:12 Temat postu: |
|
|
Patrząc na to co się dzieje w opcjach nowych rilejsów developerskich można by powiedzieć Miranda dla schizofreników!.
Niestety ja osobiście mam wrażenie, że już nikt nie panuję nad ładem i nad kierunkiem rozwoju tego komunikatora.
Aktualnie okienka opcji dla takich wtyczek jak clist_nicer czy tabsrmm nie mają nic wspólnego z logiką i spójnością.
Przydało by się, żeby nad Mirandą czuwał jakiś UI & egonomy designer. _________________ OnO używa teraz Mac-a, precz z Windowsem Ecoute radio electro[u]nique dans Limbik Frequencies
Mama Polskiego Forum Mirandy IM "oryndż dżus end kołk pliz" |
|
Powrót do góry |
|
|
DJ Lotos Root Admin
Dołączył: 19 Sty 2003 Posty: 3342 Skąd: PL/state: lubuskie Wiek: 46 lat(a)
|
Wysłany: 14 Lut 2007 13:41 Temat postu: |
|
|
OnO napisał: |
[...]Przydało by się, żeby nad Mirandą czuwał jakiś UI & egonomy designer. |
bardzo trafne spostrzezenie
najgorsze jendak jest to, ze co wtyka/modul to inny autor, kazdy ma swoje "wizje" i nie za wiele jest "instrumentow ustawodawczych", ktore by takich autorow obligowaly do trzymania sie jakis norm stanowionych przez takowego UI & egonomy designer-a
z wtyczek i tak beda korzystac userzy niezaleznie czy beda one szly w "kanonach ustalonych" czy tez bedzie "free folklor", takze nastalby zapewne taki moment w zyciu UI & egonomy designer-a kiedy to chcac miec wszystko "user friendly" zaczalby pisac sam wtyki a wtedy...
troche by sie musial tych wtyczek natworzyc...
a ze Miranda to niekomercyjny IM i core juz ma swoich autorow to szybko by jego zapal sie ostudzil...
no i nie zapominajmy o jeszcze jednym detalu, ów UI & egonomy designer to tez czlowiek i tez ma swoje "wizje", ktore nie zawsze moglyby byc zbiezne z oczekiwaniami wiekszosci uzytkownikow _________________ Podobno wszechświat i głupota ludzka są nieograniczone...
Co do tego drugiego nie ma wątpliwości... A. Einstein
Dlatego zawsze korzystaj z FAQ, Szukaj i Instalatora |
|
Powrót do góry |
|
|
r4 Kataryna
Dołączył: 09 Maj 2006 Posty: 153 Skąd: qń z wś uć ma uq i qż :) Wiek: 41 lat(a)
|
Wysłany: 14 Lut 2007 22:54 Temat postu: |
|
|
DJ Lotos napisał: |
no i nie zapominajmy o jeszcze jednym detalu, ów UI & egonomy designer to tez czlowiek i tez ma swoje "wizje", ktore nie zawsze moglyby byc zbiezne z oczekiwaniami wiekszosci uzytkownikow |
Mam zatem pomysł! Napiszmy wtyczkę do zmiany wyglądu opcji! _________________ some men see things as they are and say "why?" i dream of things that never were and say "why not?" |
|
Powrót do góry |
|
|
REXus Weteran
Dołączył: 30 Gru 2004 Posty: 559 Skąd: Żelistrzewo Wiek: 36 lat(a)
|
Wysłany: 15 Lut 2007 0:37 Temat postu: |
|
|
O, stary...
Taka wtyczka narobiłaby więcej strat niż pożytku, nie mówiąc o tym, musiałaby obsługiwać każdą inną wtyczkę... nie mówiąc o tym, że prawdopodobnie opcje stałyby się bezużyteczne...
A tak na poważnie, to ktoś już się pokusił o coś takiego - mamy przecież całkiem ładny edytor opcji (i nie tylko) pod nazwą DBEditor. Ujednolicony wygląd, wszystko w idealnym porządku, dostęp do przeróżnych, czasem niewidocznych gdzie indziej ustawień - same zalety _________________ Amatorzy zbudowali arkę, profesjonaliści - Titanica... |
|
Powrót do góry |
|
|
sinister_stirrer Pierdoła
|
Wysłany: 15 Lut 2007 1:50 Temat postu: |
|
|
kiedy zaczynałem bawić się mirka to opanowanie jej i skonfigurowanie, zajeło mi 3 dni:D a niebyło wtedy zadnych modernow, nicerow i innych dziwadel:) Byla lista wbudowana w core tak samo jak baza danych:)I jezeli ktos chcial miec rozbudowane okienko mirki to ladowal uwczesny mega ficzer Bethowena MultiWindow:) Ehh to byly czasy:D Mianowice chodzi mi o to ze jezeli mi konfiguracja mirki sprawila tyle trudu na poczatku,a jak wspomnialem wyzej... mirka wtedy byla prostym programem a liczba wtyczek nie byla astronomiczna... to teraz przy mnogosci przeroznych wtyczek, okienek rozmowy jak i okienek mirki moze przerazic poczatkujecgo uzytkownika co gorsza ustanowic bariere nie do pokonania... Dlatego moze przydalo by sie cos takiego jak krok po kroku podstawowe opcje mirki ze screenami .. bo reszta jest na forum! _________________ ******d(^_^)b******
****** *//*//********
*****i----i;*;i----i***** |
|
Powrót do góry |
|
|
leo1407 Stukacz
|
Wysłany: 15 Lut 2007 10:00 Temat postu: |
|
|
Lopik ! OK ale ja mam 70 lat i już nie naucze się angielskiego a chęć potrzymania Mirki za kolanko jest ogromna Poważnie - wydrukowałem wszystko co się da i wyszło tego kilkanaście stron które trzeba wertować wyszukując odpowiednie kawałki - ot co ! Nie wszystko da się tam znaleźć a większośc z Was podchodzi do sprawy jak kierowca z 10 letnim stażem który dziwi sie że wsiadający po raz pierwszy do samochodu uczy się jak nie pomylić pedałów. Między wiedzą Waszą a moją jest przepaść więc przestańcie się dziwić, że zadaję głupie w Waszej ocenie pytania. Np. skonfigurowałem już Tlena i pojawił się następny temat - instalacja wtyczek. Nie wiem w tej chwili czy mam pobrać 7-Zip czy "Tlen instaler" ? No i co - gdzie tacy jak ja mają szukać wiedzy którą chcą posiąść ( jak Mirkę ) jak nie w takich miejscach jak niniejsze forum ??? |
|
Powrót do góry |
|
|
DJ Lotos Root Admin
Dołączył: 19 Sty 2003 Posty: 3342 Skąd: PL/state: lubuskie Wiek: 46 lat(a)
|
Wysłany: 15 Lut 2007 10:40 Temat postu: |
|
|
ja przyznam, ze to fakt, opcje sa dosc zagmatwane, najgorszym problemem jest to, ze jak sie do nich pozaglada to jakies 30-40% jest nie przetlumaczonych, niby to ma byc polska Miranda ale wezmy chociaz swiezutka polska instalke z clist nicer+ i zacznijmy szukac opcji ustawienia tych nieszczesnych opisow pod kontaktami...
no to jest rzeczywiscie tragedia dla poczatkujacego jak nie wejdzie na to forum i nie odszuka co i jak to stawiam 8 do 10 ze sam tego nie znajdzie szukajac w opcjach
mysle, ze pierwsza rzecza jaka trzeba by zrobic to doszlifowac ten langpack chociaz na tyle aby to co jest w tej instalce nie straszylo makaronem ang-pl
nawet wtyczka tlen jest przetlumaczona w jakiejs polowie... takze w pierwszej kolejnosci tlumaczenie z prawdziwego zdarzenia, dopiero wtedy mozna robic z tego jakies sensowne screeny, ktore nie beda wygladac jak wielojezykowa mieszanka _________________ Podobno wszechświat i głupota ludzka są nieograniczone...
Co do tego drugiego nie ma wątpliwości... A. Einstein
Dlatego zawsze korzystaj z FAQ, Szukaj i Instalatora |
|
Powrót do góry |
|
|
leo1407 Stukacz
|
Wysłany: 15 Lut 2007 12:06 Temat postu: |
|
|
Tragedia to może nie ale ten makaron jest raczej cięzkostrawny Żeby - przynajmniej na razie - nie zawracać Wam...... na forum proszę, wskażcie która wersja dla takiego jak ja będzie najlepsza na poczatek. Nie chcę zadawac głupich pytań na forum więć może ktoś ofiaruję koleżeńską pomoc w razie kłopotów. Obawiam się, że w kilku kwestiach sam nie dam rady Na marginesie - naprawdę nie spodziewałem się, że temat aż tak sie rozwinie |
|
Powrót do góry |
|
|
OnO Admin
|
Wysłany: 15 Lut 2007 13:38 Temat postu: |
|
|
Ten makaron rzeczywiście jest ciężkostrawny, a co dopiero obróbka tego makaronu przez tłumaczy.
Obsługiwanie tekstowego langpacka 2 lata temu stawało się mordęgą, a teraz to już jazda gołą pupą po żyletkach. Szczerze mówiąc może i zabrał bym się do updejtowania tego, ale po 1mc wszystko już nie będzie aktualne bo tempo często bezsensownych i nieprzemyślanych zmian w opcjach jest zastraszające.
Kiedyś Mirka była robiona przez kilku ludzi, którzy trzymali pewien styl nazewniczy, o ograniczało także ilość tłumaczeń pewnych wyrażeń. Teraz mamy czysty chaos i brak spójności.
Ostatnio rozmawiałem z Ghazanem (aktualnym szefem projektu) na ten temat i on ma podobne zdanie. Chociaż nie jest "nativem" z angielskiego to Mirke używa tylko po angielsku.
Ja osobiście aktualnie myślę o serwisie w core, który by renderował okna dialogowe z opisów XMLowych a nie z plików RC windows, które powodują błędy w layoucie przy tłumaczeniach i wprowadzają ogólny chaos w wyglądzie konfiguracji. Vide: http://www.wxwidgets.org/manuals/2.6.3/wx_xrcoverview.html
Ostatnio Raq zabrał się za poprawki w langpacku uzyskane za pomocą nowego pluginu dla tłumaczy, czekam na jego commity i zobaczymy jak dalej pójdzie. _________________ OnO używa teraz Mac-a, precz z Windowsem Ecoute radio electro[u]nique dans Limbik Frequencies
Mama Polskiego Forum Mirandy IM "oryndż dżus end kołk pliz" |
|
Powrót do góry |
|
|
dr_zaba Gaduła
|
Wysłany: 15 Lut 2007 17:36 Temat postu: |
|
|
Zacząłem powoli pisać mirandowy poradnik, szukam chętnych do współpracy |
|
Powrót do góry |
|
|
Senthine Kataryna
|
Wysłany: 15 Lut 2007 18:23 Temat postu: |
|
|
To chyba nie ma większego sensu, bo przy tej ilości wtyczek i możliwości konfiguracji musiałbyś się dużo opisać A gdyby wziąść pod uwagę tylko wybrane wtyczki, to byłoby to trochę niekompletne. Ale jak znajdziesz chętnych do pomocy i nie zrezygnujecie to może coś z tego będzie. Uważam jednak, że da się samemu poznać zasady w Mirandzie panujące. Wystarczy trochę chęci. |
|
Powrót do góry |
|
|
|