Top Info
najistotniejsze informacje z tematu |
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Test  Moderator

|
Wysłany: 22 Sty 2006 1:56 Temat postu: GoogleTalk w koncu otwarty na publiczne serwery xmpp ! |
|
|
http://googletalk.blogspot.com/2006/01/xmpp-federation.html
Wyglada na to, ze uzytkownicy komunikatora GoogleTalk, zostali nareszcie uszczesliwieni mozliwoscia prowadzenia rozmow z uzytkownikami jabbera na calym swiecie. Oczywiscie uzytkownicy Mirandy korzystajacy z plugina jabbera moga sie rowniez podlaczyc . Wystarczy zwyczajny plugin jabbera i po odpowiednim skonfigurowaniu, mamy mozliwosc rozmowy z uzytkownikami GoogleTalka. Godnym polecenia dla tej sieci, jest rowniez zmodyfikowany plugin JGmail, obslugujacym poczte Google Mail.
 _________________ < Test >
Ostatnio zmieniony przez Test dnia 31 Sty 2006 21:34, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Adv Bot

|
|
Powrót do góry |
|
 |
TomAti Gaduła

|
Wysłany: 31 Sty 2006 21:20 Temat postu: Re: GoogleTalk w koncu otwarty na publiczne serwery xmpp ! |
|
|
Test napisał: |
Wyglada na to, ze uzytkownicy komunikatora GoogleTalk, zostali nareszcie uszczesliwieni mozliwoscia prowadzenia rozmow z uzytkownikami jabbera na calym swiecie.
...
|
Moge prosic o mala podpowiedz?
Jaki plugin widac na zalaczonym obrazku? Jak skonfigurowac
wtyczke jabbera aby byc na serwerze jabbera i uzywac
transportow oraz googletalk? W opisie konfiguracji na stronie
googla wyraznie widac ze musimy przekonfigurowac plugin
jabbera (nie uzywac zwyklego serwera z transportami...) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Test  Moderator

|
Wysłany: 31 Sty 2006 21:33 Temat postu: |
|
|
Alez panie TomAti - prosic zawsze mozesz, tylko ze wszystko jest tam podpiete, wystarczy najechac mysza na podkreslone wyrazy. Moze malo sie to rzuca w oczy, wiec pomysle nad uzyciem innego koloru . Sama konfiguracja, jak sam zauwazyles, polega wlasnie na odpowiednim skonfigurowaniu klienta jabberowego, do czego rowniez tam jest link. Natomiast rozumiem, ze Tobie chodzi z grubsza o to, by glownym serwerem jabberowym, bym serwer Google i chcesz korzystac z ich transportow ? Jesli tak, to poki co, musze Cie zmartwic. Nie wiem co prawda, czy developerzy GoogleTalka podpieli jakiekolwiek transporty pod ich serwer (ale nie sadze), jednak na razie bym sie wstrzymal z takim rozwiazaniem, poniewaz z tego, co zauwazylem, serwer Google ma problemy z kilkoma rzeczami, jak chocby brak obslugi grup uzytkownikow. Wynika z tego, ze kontakt dodany na liste i umieszczony w grupie, ktora nam sie podoba, pozostanie tam wylacznie do momentu, kiedy sie nie wylogujemy. Po ponownym zalogowaniu, laduje sie on do glownego katalogu, co nie wyglada zbyt ciekawie, chyba ze ktos nie uzywa grup, to mu wszystko jedno. _________________ < Test > |
|
Powrót do góry |
|
 |
TomAti Gaduła

|
Wysłany: 31 Sty 2006 22:01 Temat postu: |
|
|
Mnie raczej chodzilo o dzialanie w odwrotna strone....
Jako glowny serwer to serwer jabbera z transportami
oraz jako dodatkowy - uruchomiony jabber z googletalk
Ale tak sie chyba nie da...? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Test  Moderator

|
Wysłany: 31 Sty 2006 22:06 Temat postu: |
|
|
Alez czemu nie ? Pluginow do Jabbera mozesz miec pincet w Mirandzie, jesli tylko kazdy z nich laczy sie z innym serwerem, czy innym kontem na innym porcie. Dotyczy to rowniez GoogleTalka. Ja mam u siebie np. 3 pluginy jabberowe, poniewaz oblsuguja mi one 3 rozne konta na roznych serwerach, w tym jedno wlasnie na google. Po prostu wrzuc kopie pluginu jabbera do katalogu z pluginami (oczywiscie nazywajac go inaczej) lub uzyj podanego wyzej zmodyfikowanego plugina. Pozostanie konfiguracja pod Google i... no juz, to wszystko . _________________ < Test > |
|
Powrót do góry |
|
 |
TomAti Gaduła

|
Wysłany: 01 Lut 2006 8:03 Temat postu: |
|
|
Test napisał: |
Alez czemu nie ? Pluginow do Jabbera mozesz miec pincet w Mirandzie, jesli tylko kazdy z nich laczy sie z innym serwerem, czy innym kontem na innym porcie. |
Oooo
Wlasnie o to mi chodzilo... nie wpadlem na to jakos
Pozostaje tylko zmiana nazwy wtyczki na jabber1.dll, jabber2.dll ?
Zreszta zaraz przetestuje.
Dzieki za wyjasnienie sprawy  |
|
Powrót do góry |
|
 |
TomAti Gaduła

|
Wysłany: 16 Sie 2006 10:05 Temat postu: |
|
|
Odkope troche temat...
Czy we wtyczce gtalka mozliwe jest zestawnienie konferencji (gada
kilka osob w jednym oknie i wszyscy widza dialogi?) |
|
Powrót do góry |
|
 |
REXus  Weteran

Dołączył: 30 Gru 2004 Posty: 559 Skąd: Żelistrzewo Wiek: 35 lat(a)
|
Wysłany: 16 Sie 2006 13:27 Temat postu: |
|
|
Jest możliwe dołączenie do dowolnej konferencji MUC.
Wtyczka ma jak dla mnie jeden mankament - nie chce się połączyć przez StartupStatus, musi anulować połączenie ze StartupStatus, i dopiero jak jej ręcznie zaznaczę połączony to się łączy bez problemu. Może ja coś robię źle, nie wiem, ale starsza wersja (0.4.cośtam) tego nie robiła.
No i jak każdy Jabber w M ma jeszcze jedną wadę - brak wiadomości z tematem... _________________ Amatorzy zbudowali arkę, profesjonaliści - Titanica... |
|
Powrót do góry |
|
 |
TomAti Gaduła

|
Wysłany: 17 Sie 2006 10:12 Temat postu: |
|
|
Dzieki za info
I tak z konferencji nic nie wyjdzie, bo kontakty z ktorymi
mialbym robic konferencje nie uzywaja mirandy tylko siedza