Top Info
najistotniejsze informacje z tematu |
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kabinial  Gaduła

|
Wysłany: 25 Sie 2005 1:20 Temat postu: Science fiction już nie fiction |
|
|
Na stronie www.chip.pl doczytałem się takiej oto nowinki:
Cytat: |
Firma IO2 Technology zaprezentowała wyświetlacz generujący obraz "wiszący w powietrzu" - poinformował serwis EE Times.
Zainteresowanie nowym urządzeniem było tak duże, że z powodu przeciążenia firma była zmuszona czasowo odłączyć od Sieci serwer z informacjami dotyczącymi wyświetlacza.
Po roku projektowania Heliodisplay pojawił się na rynku. Urządzenie, generując obraz, wyrzuca strumień powietrza o "lokalnie" zmienionych właściwościach, które po oświetleniu działa jak ekran. Do owej modyfikacji nie są potrzebne żadne szkodliwe substancje, nie trzeba też uzupełniać jakichkolwiek zbiorników. Obraz wytwarzany przez Heliodisplaye oglądamy pod maksymalnym kątem 75 stopni (w każdą stronę), a ponadto użytkownik może przezeń "przejść". Urządzenie nie wymaga jakichkolwiek okularów i ma funkcje ekranu dotykowego.
Heliodisplaye dostępne są w wersjach od 22 do 42 cali.
IO2 Technology oferuje wyświetlacze na swojej stronie internetowej. |
Dla zaiteresowanych link do strony www.io2technology.com
a tu http://www.io2technology.com/technology/images kilka obrazków. _________________ Każda dostatecznie zaawansowana technologia niczym nie różni się od magii.
Arthur C. Clarke |
|
Powrót do góry |
|
 |
Adv Bot

|
Wysłany: 28 Mar 2023 7:21 Temat postu: Reklama |
|
|

Tylko u nas profesjonalnie wykonane rozdzielnie elektryczne i tablice sterujące.
Wieloletnie doświadczenie i atrakcyjne ceny gwarantują u nas najlepszą ofertę na rynku w branży elektrycznej.
Tylko my stosujemy najnowocześniejsze technologie i wysokiej jakości produkty.
Dla inwestycji naszych klientów dostarczamy i wykonujemy rozdzielnie elektryczne główne i sterujące oświetleniem oraz automatyką budynków. Oferujemy sprzęt znanych producentów (m. in. Legrand, Eaton, Hager, Siemens, F&F, Relpol, Zamel, ETI).
Kontakt z nami i informacje na naszej stronie www.TechnoVolt.pl
*** NOWOŚĆ ***
Kompensacja mocy biernej - obniż swoje rachunki za prąd!
Usługa dostępna na terenie całego kraju
|
|
Powrót do góry |
|
 |
raq  Developer

|
Wysłany: 25 Sie 2005 9:58 Temat postu: |
|
|
to teraz tylko czekac na projektor 3d  _________________ kocham:
"Muzyke przeciw mentalnej niewoli
Zaufaj jej, a ona Cie wyzwoli" |
|
Powrót do góry |
|
 |
sinister_stirrer  Pierdoła

|
Wysłany: 25 Sie 2005 10:03 Temat postu: |
|
|
nom ... i jeszcze gdyby obraz był lepszej jakości i te urzondzonko niebyło wielkie jak kuchenka to juz było by quite nice;) ale i tak jest nie zle:] kto wie.. moze doczekamy sie jeszcze tego ze monitory bedzie mozna wyrzucić _________________ ******d(^_^)b******
****** *//*//********
*****i----i;*;i----i***** |
|
Powrót do góry |
|
 |
kodama  Kataryna

Dołączył: 06 Cze 2004 Posty: 177 Skąd: Poznań Wiek: 40 lat(a)
|
Wysłany: 25 Sie 2005 11:04 Temat postu: |
|
|
biorac pod uwage jak szybko rozwijaja sie nowe technologie jest to wielce prawdopodobne a zabawka jest przednia, tylko jakosc obrazu, to fakt, jeszcze nie powala
@sinister_stirrer: co do kuchenki, to nie dalej jak 10 (chyba ;P ) lat temu "komorki" tez byly calkiem sporych rozmoarow :] wiec to tylko kwestia czasu IMO  |
|
Powrót do góry |
|
 |
sinister_stirrer  Pierdoła

|
Wysłany: 25 Sie 2005 11:21 Temat postu: |
|
|
kodama... wcale nie były tylko nadal są niektorzy jeszcze uzywaja cegłofonów  _________________ ******d(^_^)b******
****** *//*//********
*****i----i;*;i----i***** |
|
Powrót do góry |
|
 |
kodama  Kataryna

Dołączył: 06 Cze 2004 Posty: 177 Skąd: Poznań Wiek: 40 lat(a)
|
Wysłany: 25 Sie 2005 11:37 Temat postu: |
|
|
no tak, ale przeciez wiesz o co mi chodzi na pewno :] |
|
Powrót do góry |
|
 |
Telemekon  Gaduła

|
Wysłany: 25 Sie 2005 15:36 Temat postu: perspecta 3d |
|
|
a'propos wyswietlaczy 3d moze nie slyszeliscie o tym:
Znacznie ciekawiej prezentuje się wyświetlacz Perspecta 3D, którego prototyp opracowano w firmie Actuality Systems w marcu 2001 roku. Jest to osadzona na podstawie kopuła o średnicy 51 cm, wewnątrz której z prędkością 730 obrotów na minutę wiruje płaski ekran. Prędkość ta daje zaledwie 12 obrotów na sekundę, lecz odświeżanie obrazu jest dwukrotnie większe (24 Hz), bo do zakreślenia całej objętości wewnątrz kopuły ekran musi się obrócić tylko o 180 stopni. Układ rastrujący otrzymuje dane z komputera i przetwarza je na stosowany w monitorze cylindryczny system współrzędnych, używając do tego specjalnych algorytmów rastrujących. W efekcie linie i trójkąty zostają zamienione na cylindryczną siatkę wokseli. System trzech luster odbijających światło z nieruchomego projektora generuje na ekranie, wykonanym w technologii Texas Instruments Digital Mirror Device (DMD), przestrzenny obraz o średnicy do 10 cali i objętości do 3000 cm3, w rozdzielczości 768x768x198 punktów (bryłę tworzy 198 przekrojów, każdy o rozdzielczości 768x768 punktów). |
zdjęcia http://www.actuality-systems.com/index.php/actuality/products/photo_gallery
producent http://www.actuality-systems.com/
info w języku polskim http://monitory.idg.pl/artykuly/38653_1.html |
|
Powrót do góry |
|
 |
Afect  Stukacz

|
Wysłany: 25 Sie 2005 16:09 Temat postu: |
|
|
A jednak stało się. Dożyłem tego momentu. Jeszcze tylko miecze świetlne, "twarde światło" (Star Trek Voyager), oraz pełne przesłanie do cyber sieci i mogę spokojnie umierać (ale kto by tam chciał)
Wielkie dzięki kabinial za info.
Kurcze Telemekon, info takie stare a ja dopiero teraz się o tym dowiaduję  _________________ Fire never dies alone... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Krymzon  Niemowa

|
Wysłany: 25 Sie 2005 23:22 Temat postu: |
|
|
To teraz namówić ten heliodisplay żeby się obracał 12 razy na sekundę i jedzieeeemy  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Afect  Stukacz

|
Wysłany: 26 Sie 2005 9:57 Temat postu: |
|
|
Hmm, ale z tego co tam widziałem na tej stronie IO2 Technology, prezentowany obraz jest wyświetlany jako płaski. Cóż filmik, mi wiele nie pokazuje, ot sam efekt wyświetlania i reakcję na dotyk. Ja to muszę zobaczyć ze wszystkich stron, ja wiem, że to w sumie prototyp, ale to chyba nie jest to na co czekałem. Sam fakt, że wszystkie filmiki kręcone są z jednego miejsca a tylko obrazki się zmieniają, może conieco podpowiedzieć wadach aktualych możliwości wyświetlania tego "generatora".
Lecz najważniejsze jest to, że pierwszy krok został uczyniony, teraz powinno pójść podonie jak z lampami tranzystorowymi w komputerach. _________________ Fire never dies alone... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Telemekon  Gaduła

|
Wysłany: 26 Sie 2005 10:29 Temat postu: |
|
|
@Afect:
Trudna sztuka fechtunku świetlnym mieczem
Dodano : 21.05.2005, 21:40
Świetlne miecze mocy – marzenie każdego miłośnika „Gwiezdnych wojen” – zbudowali studenci z Politechniki Gdańskiej. Skonstruowanie wysuwanych mieczy, bliźniaczo podobnych do filmowej broni, zajęło im trzy doby.
Pobrano z allRSS.info
Źródło : RMF |
Pokaz odbywał sie na politechnice w tegoroczne (a wiec jeszcze chwile trwajace) wakacje. Niestety zabraklo mi odrobine czasu zeby sie tam zjawic. Zadnych zdjec nie udalo mi sie znalezc Pewnie miecze to nie sa ale zawsze cos
Info rzeczywiscie bardzo stare. Sam sie zdziwilem ze tak pozno o tym sie dowiedzialem. Bylo jakis miesiac temu w "Wiedzy i Życiu"  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Afect  Stukacz

|
Wysłany: 26 Sie 2005 14:57 Temat postu: |
|
|
Dobra, zgooglowałem miecz świetlny i jest od groma możliwości kupna, złożenia od wiązki laserowej począwszy poprzez zjonizowany gaz, aż do świecacego pręta. Jednakże, jak nietrudno się domyslić każdy z tych mieczy ma jakąś wadę, np. zasilacz wielkości połowy mojego pokoju.
Dobra, żeby nie odbiegać od tematu, to w sumię można powiedzieć, że science fiction już nie fiction od jakiegoś czasu (niewspominając o niedawnej udanej próbie teleportacji wiązki światła, z tym mankamentem, że choć pojawiła się w nowym miejscu, to oryginalna wiązka uległa dezintegracji).
Ale o tym wszystkim można już sobie poczytać na innych forach, gdzie jest to już wszystko opisane.
Żeby bardziej nie mieszać, jeśli ktoś zdobędzie doddatkowe informacje na temat tych hologramów niech zamieści. _________________ Fire never dies alone... |
|
Powrót do góry |
|
 |
WickoO (Skrzepek)  Kataryna

Punktów karnych: 9000
|
Wysłany: 26 Sie 2005 16:11 Temat postu: |
|
|
a czytaliście o wyświetlaniu w 3d rozmówców? ( z nanopyłu ) |
|