Ta strona wykorzystuje technologię cookies, zapoznaj się z naszą Polityką prywatności.
Oficjalny Polski Portal Komunikatora Miranda
Strona główna   O Mirandzie   FAQ   Download   English   TeamPL   Profil   Zaloguj   Rejestracja  
Wyszukaj interesujące Cię dyskusje Wyszukaj interesujące Cię dyskusje Szybkie szukanie:     
 REGULAMIN    O nas...   * Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   * Użytkownicy   * Grupy   * phpBB forum FAQ

ProtoLink - obsługa linków gg: tlen: xmpp: i plików .icq
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.miranda-im.pl Strona Główna -> Wtyczki i protokoły Pokaż/schowaj Top Info
Top Info

najistotniejsze informacje z tematu
Download:
Arrow oficjalny build
Arrow lokalny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Jacek_FH Płeć: mężczyzna
Developer
Developer



Dołączył: 27 Wrz 2003
Posty: 109
Skąd: Katowice

PostWysłany: 12 Lip 2005 22:23    Temat postu: ProtoLink - obsługa linków gg: tlen: xmpp: i plików .icq Odpowiedz z cytatem

Plugin obsługuje linki różnych protokołów tj. dodaje wskazaną przez link osobę tymczasowo do listy i otwiera okno rozmowy z nią.

Wstępna, pierwsza wersja radzi sobie z
GG - gg:345345
Jabberem - xmpp:ktos@jabber.org
oraz linkami WPKontaktu (obsługiwanymi przez jabbera) - wpmsg://run?action=messg&con=konsultant_wp@jabber.wp.pl
W najbliższym czasie planuje ICQ, a później bardziej egzotyczne (czyt. amerykańskie) protokoły.

Wtyczka nie obsługuje protokołów załadowanych pod innymi niż domyślne nazwami. Tzn jak ktoś ma dwa konta gg jedno jako gg.dll drugie gg2.dll to pierwsze będzie przechwytywać linki. Tak samo mając jabbera jako wpkontakt.dll wtyczka nie zadziała.

Tutaj wtyczka:
http://miranda-im.pl/download.php?dev=jacek_fh

A tu można testować linki:
http://republika.pl/przechowalnia/miranda/

Proszę o uwagi i zgłaszanie błędów

Ps. Nazwa ProtoURL mi się średnio podoba więc jak ktoś ma propozycje lepszej to walić śmiało. Jeszcze protocolink mi wpadła do głowy. Przy czym takie sprawy oczywiście na priv.


Ostatnio zmieniony przez Jacek_FH dnia 16 Lip 2005 17:56, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Adv Bot




Dołączył: 01 Sty 1970
Posty:

PostWysłany: 22 Paź 2021 20:54    Temat postu: Reklama Odpowiedz z cytatem


Tylko u nas sieci strukturalne (LAN) i teletechniczne w profesjonalnym wykonaniu.
Wieloletnie doświadczenie i atrakcyjne ceny gwarantują u nas najlepszą ofertę na rynku w branży informatycznej.
Tylko my stosujemy najnowocześniejsze technologie i wysokiej jakości produkty.
Dla inwestycji naszych klientów dostarczamy i wykonujemy automatykę budynkową i teletechnikę z zastosowaniem: wysokiej klasy okablowania UTP, FTP, cat5e, cat6, cat7 (skrętka) oraz transmisji światłowodowej, szaf serwerowych RACK 19'' i wyposażenia (serwery, routery, switche, patch panele, zasilacze UPS) oraz punktów dostępowych WiFi.
Kontakt z nami i informacje na naszej stronie www.TechnoVolt.pl


*** NOWOŚĆ ***
Kompensacja mocy biernej - obniż swoje rachunki za prąd!
Usługa dostępna na terenie całego kraju

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
wallace Płeć: mężczyzna
Weteran
Weteran



Dołączył: 02 Gru 2004
Posty: 369
Skąd: Bn/Kra
Wiek: 41 lat(a)

PostWysłany: 12 Lip 2005 23:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Otwiera okna pieknie, natomiast dodawanie do listy nie dziala, ani GG, ani Jabber. Jezeli to jest zalezne od uzywanej wtyczki do listy to aktualnie mam clist_mw 0.3.4.5 (a moze na najnowszych dziala, bo ta wersja jest dosc stara?).

I jeszcze pytanie, czy mozliwe bedzie zrobic w przyszlosci aby w odpalalo od razu Mirande, jezeli jest wylaczona ?

EDIT:
Moj blad, dodaje do listy Wink
Mam ustawione aby tymaczasowe kontakty usuwal po zamknieciu okna, a je zamykalem i pozniej liste sprawdzalem Wink

No to dziala bez zarzutu Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
nowotny
VIP
VIP



Dołączył: 11 Sty 2004
Posty: 598

PostWysłany: 12 Lip 2005 23:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wallace napisał:
I jeszcze pytanie, czy mozliwe bedzie zrobic w przyszlosci aby w odpalalo od razu Mirande, jezeli jest wylaczona ?

OT: heh... Very Happy no to by było niezłe osiągnięcie... wtyczka do Mirandy która odpala Mirandę... Very Happy

OT 2: mi tam pasuje nazwa 'ProtoURL'...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Jacek_FH Płeć: mężczyzna
Developer
Developer



Dołączył: 27 Wrz 2003
Posty: 109
Skąd: Katowice

PostWysłany: 13 Lip 2005 1:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wrzuciłem na stronę nową wersję z dodaną obsługą ICQ

Odnośnie odpalania Mirandy to wstępnie zrobiłem tak że gdy jest wyłączona, kliknięcie na link spowoduje jej włączenie, a gdy się załaduje (tzn. od momentu gdy załaduje wtyczkę ProtoURL) powtórne kliknięcie na link spowoduje otwarcie okna rozmowy.
Pomyślę później by to zrobić za jednym razem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
nowotny
VIP
VIP



Dołączył: 11 Sty 2004
Posty: 598

PostWysłany: 13 Lip 2005 1:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jacek_FH napisał:
Odnośnie odpalania Mirandy to wstępnie zrobiłem tak że gdy jest wyłączona, kliknięcie na link spowoduje jej włączenie, a gdy się załaduje (tzn. od momentu gdy załaduje wtyczkę ProtoURL) powtórne kliknięcie na link spowoduje otwarcie okna rozmowy. Pomyślę później by to zrobić za jednym razem.

No dobra... to muszę się zapytać: HOW...??? tzn. jak ta wtyczka działa...? Acid
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Jacek_FH Płeć: mężczyzna
Developer
Developer



Dołączył: 27 Wrz 2003
Posty: 109
Skąd: Katowice

PostWysłany: 13 Lip 2005 2:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nowotny napisał:
No dobra... to muszę się zapytać: HOW...??? tzn. jak ta wtyczka działa...? Acid

Linki typu gg: są przypisane do:
RunDLL32.exe "C:\Program Files\Miranda\Plugins\protourl.dll",parseURL %1
Czyli nie są przekazywane do Mirandy ale do procedury w dll'u w osobnym procesie (rundll32).
Następnie jest wyszukiwane specjalne okno mirandy (utworzone wcześniej przez protourl załadowany w Mirandzie) i wysyłana jest do niego wiadomość zawierająca link.
Dalej już z górki Wink

Poza tym na stronie kolejna wersja (0.1.4.0)
http://republika.pl/przechowalnia/miranda/ProtoURL.rar
Dodałem możliwość wyłączenia przechwytywania poszczególnych typów linków przez ustawienia w bazie danych
Opcje > ProtoURL > dalej już będzie widać
Później dorobię do tego GUI.


Podsumowując:
Obsługa ICQ, Jabber, GG, WPKontakt - zrobiona
AIM - plugin protokołu sam się o to troszczy
Tlen, IRC, Yahoo - nie mają lub nie znam linków

Czy są jeszcze jakieś protokoły potrzebne ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Larus
Gaduła
Gaduła

Status stażu



Dołączył: 23 Mar 2005
Posty: 29

PostWysłany: 13 Lip 2005 8:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Super! Bardzo mi tego brakowało w Mirandzie. Wielkie dzięki Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
raq Płeć: mężczyzna
Developer
Developer



Dołączył: 12 Kwi 2004
Posty: 1502
Skąd: Gliwice

PostWysłany: 13 Lip 2005 10:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jacek_FH napisał:
Linki typu gg: są przypisane do:
RunDLL32.exe "C:Program FilesMirandaPluginsprotourl.dll",parseURL %1

co w przypadku gdy Miranda jest gdzie indziej i w innym folderze ? automatycznie wyszukiwany jest dll ? bo czasem kliknieciu na linka musze dosc dlugo czekac na otwarcie okna, a czasem jest blyskawicznie
moze jakis klucz w bazie gdzie bedzie mozna zmienic to ?
_________________
kocham:
"Muzyke przeciw mentalnej niewoli
Zaufaj jej, a ona Cie wyzwoli"
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Jacek_FH Płeć: mężczyzna
Developer
Developer



Dołączył: 27 Wrz 2003
Posty: 109
Skąd: Katowice

PostWysłany: 13 Lip 2005 12:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To przypisanie podałem tylko przykładowe, dll sprawdza ścieżkę do samego siebie i ją wrzuca, nic nie trzeba wyszukiwać.

Odnośnie czekania na otworzenie okna po kliknięciu w link to może być to spowodowane przez:
a) ściąganie pliku .icq przez przeglądarkę (w przypadku ICQ)
b) wyszukiwanie danych w katalogu publicznym (by poznać nick) gdy protokół jest online
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
DJ Lotos Płeć: mężczyzna
Root Admin
Root Admin



Dołączył: 19 Sty 2003
Posty: 3342
Skąd: PL/state: lubuskie
Wiek: 43 lat(a)

PostWysłany: 13 Lip 2005 12:20    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Brawo Jacku! Smile

Z mojej strony nazwa pluga elastyczniej by brzmiala IMLink lub ProtoLink Wink

BTW nie wiem ile jeszcze konto z republiki wytrzyma downloadow zanim sie bloknie po przekroczeniu transferu (chyba 10MB/dobe) dlatego zapraszam Cie na priv celem podania namiarow na konto developerskie u nas na serwie Wink

Arrow http://miranda-im.pl/dev/jacek_fh
_________________
Podobno wszechświat i głupota ludzka są nieograniczone...
Co do tego drugiego nie ma wątpliwości... Wink A. Einstein

Dlatego zawsze korzystaj z FAQ, Szukaj i Instalatora
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Jacek_FH Płeć: mężczyzna
Developer
Developer



Dołączył: 27 Wrz 2003
Posty: 109
Skąd: Katowice

PostWysłany: 13 Lip 2005 13:20    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

OK, niech więc będzie ProtoLink i koniec zastanawiania się.

Wrzucona na http://miranda-im.pl/dev/jacek_fh
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Dezeath Płeć: mężczyzna
Developer
Developer



Dołączył: 28 Gru 2004
Posty: 325
Skąd: Wrocław

PostWysłany: 13 Lip 2005 13:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A u mnie nie dziala. Sad I nie mam pojecia dlaczego, a to przy Mirce w sumie zdarzalo sie bardzo rzadko. Wink Poprostu nic sie u mnie nie dzieje, przezornie probowalem z roznymi przegladarkami. Moze to z winy samego Win98?

VersionInfo napisał:
Operating System: Microsoft Windows 98 SE [ver: 4.10.2222 A ]
Installed RAM: 192 MBytes
Free disk space on Miranda partition: 232 MBytes
Miranda IM version: 0.4.3 alpha
Build time: 08:37:01 of 23/06/2005 (day/month/year)
Nightly: Yes

_________________
-Dezeath
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
lesi Płeć: kobieta
Stukacz
Stukacz

Status stażu



Dołączył: 22 Sty 2004
Posty: 21
Skąd: Gdynia
Wiek: 41 lat(a)

PostWysłany: 13 Lip 2005 15:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Niestety u mnie rowniez pod win98SE nie chce dzialac...
VersionInfo napisał:
Operating System: Microsoft Windows 98 SE [ver: 4.10.2222 A ]
Installed RAM: 512 MBytes
Free disk space on Miranda partition: 24401 MBytes
Miranda IM version: 0.4.0.1
Build time: 13:34:01 of 16/06/2005 (day/month/year)
Nightly: No
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Jacek_FH Płeć: mężczyzna
Developer
Developer



Dołączył: 27 Wrz 2003
Posty: 109
Skąd: Katowice

PostWysłany: 13 Lip 2005 15:48    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W Win98 jak widzę rundll32.exe inaczej obsługuje długie nazwy plików w parametrze i stąd problemy.
Jak poprawiłem ścieżkę na 8.3 to przekazuje poprawnie ale później wykrzacza się.
Pogrzebię w tym wieczorem.

Wtyczki w VersionInfo dla problemów z Win98 nie są specjalnie potrzebne i moderatora bym prosił o przeczyszczenie wątku Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
leon_master Płeć: mężczyzna
Weteran
Weteran



Dołączył: 28 Sty 2004
Posty: 705
Skąd: Gliwice
Wiek: 33 lat(a)

PostWysłany: 13 Lip 2005 17:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

U mnie też nie chce. Ani w skojarzeniach nie zauważyłem tychże protokołów, ani badzIEwIE ani Firefox nie wyłapują linków. Jak wyżej winda98, na 2003 nie testowałem jeszcze.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.miranda-im.pl Strona Główna -> Wtyczki i protokoły Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
Strona 1 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach




Newsy z PortaluCo nowego na forumOpis funkcji



:: Kontakt z obsługą  :: Stats  :: Reklama
 
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group, Portal and phpBB extensions © 2003-2007 DJ Lotos, smartBlue Style © 2002 Smartor